torsdag 19 februari 2009

Rivningen av Regatta föranleder:

Hangö stad informerar på sin hemsida om följande trafikarrangemang i samband med rivningen av Hotell Regattas s.k. nya del.

Stängning av trafiken i hörnet av Havsgatan och Strandgatan.

Hangö stad stänger på morgonen 23.2.2009 trafiken på Havsgatan vid Boulevardens anslutning och på Strandgatan i korsningen av Torggatan. Dessutom stängs förbindelsen från Fabriksudden till hörnet av Havsgatan och Strandgatan.

Hangon Kiinteistökehitys Oy har begärt att gatorna stängs p.g.a. rivningsarbetena som utförs på Regattas tomt. Hangon Kiinteistökehitys Oy har anhållit om att trafiken skulle öppnas tidigast 16.3.2009 då rivningsarbetena är utförda.

Jonej. Itvadehan, devajag.

Tidningen Hangö kan den 19 februari 1893 berätta om en hjältebragd, med konstifika komplikationer i efterhand.

Belöning för räddning af människolif.
I anledning af att danske generalkonsuln i Åbo hr. E. M. Malm hos danska regeringen anmält om att tullwaktmästaren Magnus Winsten (icke Wiksten, som Å. U. uppgifwer) senaste nowember månad inwid Hangö molo med fara för eget lif räddade danske undersåten, mejeriägaren I. Petersen från Kimito, samt förordat Winsten till erhållandet af lämplig utmärkelse, har H. M. Konungen af Danmark behagat tilldela Winsten silfwermedalj af största storleken för räddning af människolif med rättighet att bära densamma wid Dannebrogens band. Winsten har redan tidigare af H. M. Kejsaren erhållit silfwermedalj för räddande af människolif.

*****
Men kanske det inte ändå var riktigt på det sättet? Den 2 mars har vi en insändare som under rubriken "Från allmänheten" lyder:

Om danske undersåten Petersens räddninge, hwarom senast i tisdagens blad finnes omordat tager jag mig friheten ännu en gång taga till tals och det i sanningens intresse. Afwundsjuka är ej motiwet, ty gerna unnas Winsten den utmärkelse han erhållit om och i detta fall förtjänt. Förhållandet wid räddningen är sådan den aw wittnen bestyrkts och det af fullt opartiske. Men då saken det oaktadt ej ännu är klar, wågar jag föreslå en ny undersökning då säkert sanningen kommer i dagen, och då det obestridt skall framgå att Winsten, iklädd som han war en lång paletå, hindrades i sina rörelser liksom äfwen att kasta sig i wattnet, då jag däremot iklädd endast benkläder och en tunn blus war obehindrad att kasta mig i wattnet och hållande mig fast med ena handen utföra räddningen med den andra. Sanning framför alt, äfwen i detta fall.

D. B. Forström

*****
Allt väl så långt, kan man ju tycka. Bara att gratulera för ett välförrättat värv, och så. Men; Icke sa Nicke, den mänskliga naturen innehåller en svart skugga av avundsjuka. Som vi kan se i en notis från samma tidning av den 14:e mars samma år.
*****

Mycket bråk för en medalj. Som man torde erinra sig tilldelade danske regeringen genom sin härwarande konsul åt tullwaktmästaren Winstén en medalj, för det han räddat danske undersåten, mejeristen Petersén, från att drunkna. Äfwen e. o. posteljon Forsström will komma åt sig en dylik klenod. Han påstår nämligen att det är han som räddat ofwannämnde Petersén. Genom laga kraft wille F. bewisa sitt påstående. Han hade till rådsturättens sammanträde i går låtit instämma fyra wittnen, hwilka dock ej kunde taga på sin ed att det warit F. som först hoppat i sjön, men att han nog warit behjälplig wid P:s räddande. F. ålades att lösa protokollen och betala åt war och en af de inkallade wittnena 2 mk.

Information till de intresserade

Informationstillfälle om planerna att grunda en mottagningscentral i Hangö.

På tisdagen den 24.2 klo 18.00 hålls i Hangö Stadshus festsal ett informationstillfälle om planerna att skapa en i Hangö verkande mottagningscentral för asylsökande.

Som alternativ för placeringen av centralen har framförts numera i privatägo varande tidigare försvarsmaktens förläggningen ”Mau-Mau”, samt i stadens ägo varande Ljungbo. Båda alternativen skall ännu utredas, beräknas behovet av renovering, och vilka utgifter den för med sig, hur snabbt utrymmena kan fås i centralens användning, vilka ansökningar det kunde kräva, och naturligtvis hyresutgifterna, mm. Önskan är att centralen kunde fås i bruk ännu under våren.

Bakgrunden till statens behov av en ny mottagningscentral är den snabba ökningen av antalet asylsökande. Förra året var sökande c. 4.000 och under pågående år beräknas ungefär 6.000 söka asyl i Finland. Detta betyder ett snabbt ökande behov av inkvarteringsplatser.

Närvarande vid informationstillfället kommer bl.a. att vara Veikko Pyykkönen från inrikesministeriet, Specialplanerare Arja Tiirikainen från TE- centralen i Nyland, Planerare Vesa Kukkamaa från FRK:s Helsingfors och Nylands distrikt samt Invandrarkoordinator Börje Mattsson från västra Nylands Invandrartjänst.

Tillfället är öppet för alla.