fredag 8 maj 2009

Hangö djurskyddsförening

Den förnämliga tidningen Hangö kan den 8 maj 1890 berätta om bildandet av en ny förening i staden:

- För bildandet af en djurskyddsförening hölls ett möte i söndags å järnwägshotellet. Sedan handl. K. G. Ihander utsetts till ordförande beslöt man antaga det framlagda förslaget till stadgar samt anhålla om fastställelse därå. Föreningen, som sålunda bildades, har till uppgift att motarbeta alla sorter af djurplågeri och särskildt att werka för en skonsam och mild behandling af husdjuren. Såsom djurplågeri ansågs hwarje wåldsamt ansträngande af djur utöfwer dess krafter, hwarje misshandling, ware sig genom hugg och slag, hunger och törst eller annan genom elakhet, wårdslöshet eller lättsinne framkallad grymhet, samt djurs dödande på ett sätt, som onödigtwis förökar deras lidande.

Medlemsawgiften är föreslagen till 4 mk för man och 2 mk för kwinna om året och anteckningslistor för dem, som önska bli medlemmar af föreningen, skola inom kort cirkulera i staden.

Miljövårdstalko i Furuvik


Nylands miljöcentral, Hangö stad och Hangon ympäristöyhdistys ry ordnar om en dryg vecka, lördagen den 16 maj ett talkotilfälle på Furuviks naturskyddsområde.




Meningen är att rensa bort vresrosor. Någonting som här klassas som en främmande art, trots att den breder ut sig på våra stränder.

På plats kommer också att finnas en fjärilsexpert, en insektexpert samt ett antal utländska gäster. Få se om vresrosen får röras överhuvudtaget, eller om de i misstag hittar nya insektarter?

Alla deltagare bjuds på lunch, så arrangörerna är tacksamma för anmälningar om deltagande i happeningen senast söndagen den 10.5 (morsdag).

Mera info (endast på finska) på miljöföreningens hemsidor.



Bildningsnämndens inpesparingar

Skolorna i Hangö ska spara 50,000 euro, det bestämde bildningsnämnden på sitt möte i går kväll som en del av stadens sparkrav. Så där till att börja med.

I första hand går ju den här gången sparkraven ut över den idrottsliga och den kulturella utbildningen. Lägerskolor, som redan från tidigare till stor del har skötts med insamlade medel, teaterresor, museiresor o.s.v. Allt ska bort.

På gårdagens HT skriver Per Sarén att lärarförbundets ordförande Dan Johansson uppmanar permitterade lärare att totalt strunta i hur det går i skolorna, och låta staden ta sitt ansvar. Helt rätt och riktigt, så gör även permitterade inom andra områden. Likväl är första tanken förfärande. Jag ser redan framför mig konsekvenserna av detta; slumområden, analfabetism och ökat våld i skolorna.

Hur kommer det sig att det höjs ett ramaskri om lärarna vill strejka, men nu går det att permittera dem utan vidare?

Vore det kanske aktuellt att återuppliva diskussionen gällande storföretag som sponsorer i skolorna igen? Om varken kommunerna eller staten ser sig ha råd att utbilda våra unga, är jag fast övertygad om att företagen fortfarande vill ha läs- och skrivkunnig arbetskraft.