tisdag 16 december 2008

Dött vildsvin

På dagens Hangötidning kan vi läsa om ett nyligen dött vildsvin som flutit i land vid sjöbevakningsstationen på Tulludden.
- Det är inte en stor tung galt med långa betar, men nog ett ansenligt djur som kan väga runt 100 kilo, säger stationschef Ulf Hägglund. Han antar att detta svin kommit drivande från Estland och har bjudit ut det åt bl.a. fisk- och viltvårdsinstitutet och Tvärminne Zoloog. Ingen har dock velat ha kadavret.
- Det är problemavfall som vi är tvungna att göra oss av med, säger Hägglund.


Ett nytt emigranthem

I Tidningen Hangö från den 16.12.1897 kan vi läsa om F.Å.A.'s inkvartering av emigranter som reser över Hangö:

Ett nytt emigranthem har Finska Ångfartgygs Aktiebolaget i dagarna iordningställt uti gården n:o 2 vid Torggatan i denna stad. Vid ett besök, som vi i går på dagen gjorde uti emigranthemmet, frapperades vi af den ordning och snygghet, som där var rådande. Rummen, stora och luftiga, äro till antalet 8. Till väggarnas halfva höjd äro desamma panelade samt i öfrigt snyggt tapetserade. Möbleringen består af ett bord och särskilda sängar samt tvättställ. Sängkläderna äro alldeles nya och bestå af en madrass, dyna och filt. Uti ett af rummen finnes dessutom ett större bord, hvarå ligga särskilda tidningar; det är i detta rum emigranterna få sitta och läsa tidningar från olika delar af landet. En del af rummen äro afsedda för manliga resande, andra åter för familjer och fruntimmer. I fall af behof kan emigranthemmet utvidgas med ytterligare två rum. Såsom redan sades, är den största ordning och snygghet rådande och vi tro att emigranterna skola finna sig nöjda med de anordningar som för dem härstädes blifvit vidtagna.

******

Om adressen Torggatan 2 får klockor att pingla, men är svårplacerad, kan jag berätta att det är numera adressen till Villa Anton's (uppfört 1891 av Anton von Alfthan). Granne till den legendariska numera stängda Pub Kajutan.

Koverhar på lågvarv

Stålfabriken Ovako Wire i Koverhar försöker just nu producera så lite stål som möjligt.

Koverharfabriken producerar normalt råmaterial främst för valsverket i Dalsbruk som står stilla åtminstone hela december månad. Så det som nu produceras i Hangö går på lager, kan Yle Västnyland berätta.

Det är fortfarande oklart hur läget ser ut efter årsskiftet både i Dalsbruk och Koverhar, uppger fabrikschefen Seppo Haimi i Hangö. Stålhandeln är mycket stillsam eftersom alla kunder väntar på att priserna ska sjunka ytterligare.

Den minskade kapaciteten bland Ovakos fabriker är förknippad med det svåra läget på stålmarknaden, som de tillverkare som är beroende av bilindustrin är verksam inom.