måndag 26 oktober 2009

Hangon Pubikansa


... tror jag att Stena kallade projektet för.

Till ett antal av över 20 personer hade musik- och publivsälskande personer mött upp i går morse utanför Gröna Kajen för fotografering till ett nytt skivprojekt. Med tanke på klockflyttning, väderlek och veckodag kan man lugnt säga, att antalet var stort.

På singeln deltar, förutom en mängd skrålande Hangöbor, Pekka Barck och Pasi Salminen på gitarr, "Animal" Töyrylä på trummor, Stena Stenström på bas samt "Sumppu" Sundberg med sång.

Sedan i tisdags har man arbetat i Liettyäs skivstudio PopMotion, och för den dokumentära Videofilmningen stod Koski.

Skivreleasen, med tillhörande spektakel, går av stapeln i Januari på Grönan.

Drogförebyggande veckan


Den drogförebyggande veckan inleds i år den sista oktober. Länsstyrelsen i Södra Finlands län deltar tillsammans med polisen från Tavastehus-, Helsingfors- och Kouvolaregionen i den intensifierade övervakningen av alkohol- och droganvändningen. Dessutom deltar länsstyrelsen i Södra Finlands län i evenemanget ”Selvä pää, kirkas mieli” som ordnas i Kouvola den 7 november.

Under temaveckan behandlas hur alkohol- och droganvändningen inverkar på vår känsla av säkerhet. På grund av att också Männens vecka infaller samtidigt behandlas ur männens perspektiv säkerhets- och ansvarsfrågor som har samband med alkohol- och droganvändning. När vi rör oss på offentliga platser stöter vi på störande beteende från berusade, sönderslagna saker och nedsmutsning. I Finland är också olyckor och våld i hemmet och på gatorna vanliga. Orsaken till olyckorna, våldet och brotten är ofta alkohol och droger.

Alkohol- och droganvändningen orsakar kännbara kostnader för samhället. Exempelvis år 2006 orsakade alkoholanvändningen samhället direkta kostnader på mellan 700 och 900 miljoner euro och indirekta kostnader på 3,1–5,8 miljarder euro. Upprätthållandet av ordningen orsakade mer än en tredjedel av de direkta kostnaderna.

Den drogförebyggande veckan infaller kring lillajul då det på många fester dricks mycket alkohol. Samtidigt ökar risken för olyckor som orsakar sjukvårdskostnader och sjukfrånvaro samt risken för exempelvis rattfylla.

Länsstyrelsen i Södra Finlands län önskar ett stort deltagande i de evenemang som ordnas under Drogförebyggande veckan. Under veckan ordnas det på olika håll i Finland aktuella och informativa utbildningar och andra tillställningar. Kom och lyssna, diskutera och få information om hur det alkohol- och drogförebyggande arbetet kan bli ännu bättre.