onsdag 6 maj 2009

Kryssningar till Russarö


Den som råkade se de västnyländska nyheterna på TV i går kväll, vet att det inleds turistkryssningar till den vackra Russarö i sommar.

Ön Russarö, som fungerar under Finska Vikens Marinkommando, kommer inkommande sommar för första gången att öppnas (begränsat) för allmänheten.

Russarö har historiskt sätt varit mycket viktig för Finlands sjöfart och sjöförsvar. Under åren 1921-2002 har flera generationer avtjänat sin värnplikt för Hangö Kustsektion på Russarö. Många starka minnen lever kvar från tiden på den maffiga ön.

Russarö är belägen utanför Hangö udd och havet omkring ön vaktas av den ståtliga stenfyren från år 1862, som också kallas Hangös öga och Hangöudds öga. Fyren är åttakantig, av tegel i fem våningar och är en av Finlands äldsta bevarade fyrar. För emigranterna var fyren den sista ljuspunkten de såg av sitt hemland. Ön är också en enastående plats för personer som intresserar sig för naturen i skärgården.

Alla bokningar sköts via Hangö stads turistbyrå.

Investeringar i hamnen


Trots dåliga tider även förr, har våra stadsfäder ofta insett det riktiga i att investera för framtiden. Så även 1897, följande enligt lokalbladet Hangö den 6 maj:




- Hwardera möljorna i östra hamnen hafwa under winterns lopp undergått nödig ombyggnad och slutföres arbetet med desamma inom de närmaste dagarna. Som bekant har den stora möljan helt och hållet ombygts af sten för ett pris af cirka 13,000 mark; den mindre eller s. k. båtmöljan har försetts med nytt bro- och hwarjämte diwerse andra reparationer å densamma widtagits, hwilket arbete åter är beräknadt att stiga till 1,000 mark.

Raseborgarna oroade över möllor i Koverhar


Av någon för mig fullständigt obegriplig anledning har Nylands miljöcentral, som fungerar som kontaktmyndighet för projektet med Wpd's vindmöllor i Koverhar, bett stadsstyrelsen i Raseborgs om utlåtande i frågan.

I sin stora visdom, med förstahandskunskap om förhållande i Hangö, kom vitsippsbestyrelsen bl.a. fram till följande:

1: Svenska Naturvårdsverket (sic!) har inom ramen för projektet Vindval genomfört omfattande undersökningar om hur vindkraftsparker påverkar miljön. Som delprojekt ingår bl.a. utredningar av effekter på flyttande fåglar och fladdermöss.

2: Helsingforstraktens Ornitologiska Förening (ännu mera sic!), har omfattande fågelobservationer från Hangö udd. Uppgifterna är dock sannolikt koncentrerade till Tulludden och man bör därför i detalj utreda i vilken grad flyttande fåglar använder det aktuella området i Koverhar som flygrutt.

Så då kan vi sova lugnt här i Hangö. Nylands Miljöcentral ber Raseborgarna ta reda på vad svenskar och håfisare tycker om vindmöllor på deras semesterort. Vackert.

Kanske vi borde bli tillfrågade om eventuella projekt i Raseborg också? De kan ju inverka störande på våra dagliga kommunikationer, t.ex. Säkert finns det någon rapport från Tysklands autobahn om hur trafiken över Pojoviken kunde skötas smidigt.

Om någon är intresserad av att se hela utlåtandet går det att hitta texten på Raseborgs hemsidor, HÄR. Den som inte orkar ladda ner PDF-filen, kan begära den av mig per e-post.