onsdag 6 maj 2009

Raseborgarna oroade över möllor i Koverhar


Av någon för mig fullständigt obegriplig anledning har Nylands miljöcentral, som fungerar som kontaktmyndighet för projektet med Wpd's vindmöllor i Koverhar, bett stadsstyrelsen i Raseborgs om utlåtande i frågan.

I sin stora visdom, med förstahandskunskap om förhållande i Hangö, kom vitsippsbestyrelsen bl.a. fram till följande:

1: Svenska Naturvårdsverket (sic!) har inom ramen för projektet Vindval genomfört omfattande undersökningar om hur vindkraftsparker påverkar miljön. Som delprojekt ingår bl.a. utredningar av effekter på flyttande fåglar och fladdermöss.

2: Helsingforstraktens Ornitologiska Förening (ännu mera sic!), har omfattande fågelobservationer från Hangö udd. Uppgifterna är dock sannolikt koncentrerade till Tulludden och man bör därför i detalj utreda i vilken grad flyttande fåglar använder det aktuella området i Koverhar som flygrutt.

Så då kan vi sova lugnt här i Hangö. Nylands Miljöcentral ber Raseborgarna ta reda på vad svenskar och håfisare tycker om vindmöllor på deras semesterort. Vackert.

Kanske vi borde bli tillfrågade om eventuella projekt i Raseborg också? De kan ju inverka störande på våra dagliga kommunikationer, t.ex. Säkert finns det någon rapport från Tysklands autobahn om hur trafiken över Pojoviken kunde skötas smidigt.

Om någon är intresserad av att se hela utlåtandet går det att hitta texten på Raseborgs hemsidor, HÄR. Den som inte orkar ladda ner PDF-filen, kan begära den av mig per e-post.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bra att man försöker utröna effekterna i förväg,ljudet är ju det som skadar.

Ljudet anses ju vara en pina för boende,det finns ju hörbara frekvenser och ultraljud som vi inte hör men uppfattar i kroppen.

Nu bullrar väl Koverhar ganska bra och flyget sprider sina ljudmattor.
Det lär inte vara helt hälsosamt.

Här för den intresserade:
http://www.naturvardsverket.se/upload/07_verksamheter_med_miljopaverkan/Buller/vindkraftverk/Ljud_fran_Vindkraftverk_koncept_26feb2009.pdf

Anonym sa...

Försöker igen

http://mini.nu/sv

Ben sa...

Det var ju en intressant och välgjord utredning gällande bullerstörningar.

Det som nu bör utredas, enligt Raseborgarna, är däremot inverkningarna på flyttfåglarnas rutter samt eventuella störningar för fladdermöss.

Personligen har jag förbaskat svårt att tro att flyttfåglarna lider men av några vindmöllor. Samma gäller eventuella fladdermöss.

Men om vi omdirigerar flygtrafiken samt flyttar koverhar på andra sidan lappvik, kanske de boende kan stå ut med en aning ultraljudsbuller från några vindmöllor?

Anonym sa...

*skratt*

Studier har visat att tex havsörnar lider av detta i Nordnorge.
Så låt herrarna utreda.

I övrigt neutraliseras inte ett buller av ett annat även om man pratar om "maskering".

Har du tänkt på vad som händer i ett hus när ventilationssystemet stannar?
Tystnad kallas det och den är idag en bristvara.

Anonym sa...

Om jag inte missminner mej så är det inte länge sedan det var frågan om att få vindmöllor till Raseborg?
Vi får säkert uttala oss om hur dessa ev. påverkar oss!

Anonym sa...

Tystnad ja. De ha ja int hört på länge. Bor man i ett samhälle så är det alltid ngt som bullrar. T.o.m. ute i havsbandet bryts den ganska ofta av putt, putt och vrooom.

Anonym sa...

Kanske Raseborg skulle ta och kolla skjutningarna i Syndalen också när man nu vill lägga näsan i blöt.