onsdag 11 augusti 2010

Tandläkarsoppa

Till allas vår stora glädje börjar våra nämnder återuppta sitt arbete efter sommarens så väl behövliga vilopaus. Först ut i raden med föredragningslistor går grundtrygghetsnämnden. Bra! För, åtminstone i mina ögon, är det en av de "tyngsta" och viktigaste nämnderna vi har.

En sak som slår mig med förvåning är de besynnerligheter som råder då det gäller att tillsätta tjänster inom hälsovården. Ni vet, den där lagstadgade.

Saknr 118, utvärderingsberättelsen över föregående år, säger följande: "Revisionsnämnden konstaterar att grundtrygghetssektorn har klarat av att producera tjänster i enlighet med lagar och bestämmelser förutom inom tandvården. Revisionsnämnden efterlyser åtgärder för att vårdgarantin inom tandvården skall uppfyllas."

Till vilket grundtrygghetsnämnden gett följande utlåtande: "Grundtrygghetsnämnden har upprepade gånger försökt få lediga tjänster såväl inom tandvården som inom barnskyddet besatta."

Visst kan det ju stämma, att de försökt få dem besatta. Men om man läser mötesprotokollet från den 15 april, där det var frågan om att besätta en tandläkartjänst, går det att få en annan uppfattning: "Under diskussionen föreslog Ulf Lindström understödd av Timo Kalliotie, att befattningen i detta skede inte besätts. Efter förrättad omröstning varvid föredragandens förslag fick 4 röster och det understödda ändringsförslaget fick 5 röster konstaterades, att grundtrygghetsnämndens beslut är, att befattningen i detta skede inte besätts."

Och då fanns det en kompetent sökande.

Den 20 maj läser vi sedan följande: "Upphandlingschef Satu Wigren har konkurrensutsatt upphandlingen av tandläkarservice till Hangö hälsocentral för tiden 1.9 - 31.12.2010 + fyra (4) månaders option. [...] Grundtrygghetsnämnden beslutar välja MediradiX Oy till leverantör av tandläkarservice."

Då man i inkommande mötes föredragningslista, saknummer 119 - gällande budgetuppföljningen - kan läsa följande: "Tandvårdens svåra läkarsituation ledde under våren till att en tandläkarinsats måste köpas och från hösten upphandlas två
tandläkartjänster, kostnaden för september-december är 117.000 euro.", uppstår helt osökt en fråga;

Om kompetent folk inte kan anställas på vanligt sätt, utan man bestämmer hellre att köpa dyra tjänster, vem ska vi Hangöbor skylla på om ekonomin går åt helvete?

Elefantteater

Visst är det sant som de gamla säger, det var roligare förr... Tidningen Hangö den 11 augusti 1898 innehåller följande annons: