torsdag 18 oktober 2012

Granskningar av den privata hälso- och sjukvårdens lokaler

Nyss anlände ett meddelande från regionförvaltningsverket.

Inspektionerna av den privata hälso- och sjukvårdens lokaler är inte längre på den kommunala hälsoskyddsmyndighetens ansvar, säger man.

Vid första ögonkast kan det här låta som en bra sak, vilket det väl även vore om staten tog sitt ansvar. Men det gör man nu inte, i stället så gör man saken för kommunerna etter värre.

Hurså? Jo, på grund av det här är det nu hälsovårdscentralens ansvariga läkare eller ansvariga tandläkare som är ansvariga för inspektionerna och undertecknar inspektionsberättelsen. Som om de inte redan sedan tidigare vore överarbetade. Nu ska de börja flänga runt på de privata tand- och läkarstationerna för att inspektera att allt går rätt till och att det är städat i knutarna.

Det är säkert fint att man har ett litet fömildrande tillägg; "Hälsovårdscentralens läkare eller tandläkare har dock möjlighet att delegera det praktiska utförandet av inspektionen till en underställd sakkunnig tjänsteinnehavare."

Vad det i praktiken betyder är väl att det nu ska anställas flere tjänstemän som kan sköta de arbetsuppgifter som nu skötts av kommunernas hälsoinspektörer.

Fint med inbesparingar.

Rondellhysteri

Dagens VN berättar om ännu en eventuell kommande rondell i Hangö. Tidigare har det pratats om flertalet olika rondeller längs Esplanaden uppifrån Hangö Norra till frihamnen, plus några platser till. Nu planeras det en rondell där Bromarvsgatan och Lotsgatan mynnar ut på Hangöbyvägen.

Tanken är att rondellen ska förbättra, och närmast då trygga, skolvägen för de som går i Hangöbyskolan.

Naturligtvis är det rätt och riktigt att tänka på skolbarnen, men är nu det här verkligen rätt sätt? Det beräknade priset, på denna i mitt tycke helt onödiga rondell, är ungefär 200.000 euro. Vore det inte bättre att försöka göra någonting åt korsningen Kapellhamnsvägen - Hangöbyvägen, som dessutom ligger närmare skolan.

Nåja, det är ännu så länge enbart planer och chefen på tekniska verket Jukka Takala, som även han har inbesparingskrav hängande över sig, säger också att man nu får se om pengarna räcker till.