tisdag 19 april 2011

Hangö Simsällskap

Det där med vinterbadare, simhallar och annat intressant plaskas är som de flesta vet inget nytt fenomen. Folk har simmat i tusentals år, ofta frivilligt ibland inte. Men föreningsverksamhet är inte så gammalt, i synnerhet inte bland simmare. Så sent som 1909 väcktes tankarna på en förening för främjandet av simkunskap på orten och 1910 gjordes slag i saken i form av föreningen Hangö Simsällskap. Tidningen Hangö berättar den 19 april om den nya föreningen på följande sätt:

Hangö Simsällskap.
Konstituerande möte.

Personer, vilka intressera sig för bildandet av ett simsällskap i Hangö, voro sammankallade till möte i lördags. Till ordförande utsågs borgmästaren A. Nordenstreng.

Den senaste höst tillsatta interimsbestyrelsen avgav vid detta möte en berättelse över sin verksamhet. Såsom medlemmar av ett blivande simsällskap hade tecknat sig 81 personer. Ett förslag till stadgar hade utarbetats och förelades mötet. Förslag till ombyggnad av simhusen hade uppgjorts. Till stadsfullmäktige hade inlämnats ansökan om anslag för reparationer.

De närvarande beslöto konstituera föreningen och utsågos till medlemmar i styrelsen borgmästaren A. Nordenstreng, ingeniören F. v. Christiersson, lotsuppsyningsmannen J. B. Blomqvist, järnvägstjänstemannen G. Lax och maskinmästaren E. Ojala, samt till suppleanter doktorinnan Edith Chydenius och herr E. Martin.

För instundande sommar beslöt föreningen om anordnande av simkurser och skulle bestyrelsen för ändamålet anhålla om medel ur rusdrycksvinstmedlen.

Järnvägsstationen i Hangö Norra

Är det någon av läsarna som vet vad det är som händer med den gamla järnvägsstationen i Hangö Norra? Ska den anrika byggnaden rivas, flyttas eller renoveras?