onsdag 16 september 2009

Snart dags att belöna mödrar

Dags att välja och belöna årets mammor (sic!, de flesta av dem behöver en belöning, minst en kram).

Förslag på mottagare av nästa års morsdagsmedaljer i Södra Finlands län skickas till länsstyrelsen senast den 13 november 2009. Förslagen framställs på ansökningsblanketter som finns att få på kommunkanslierna, hos länsstyrelsen och på internet på adressen: www.suomi.fi under namnet kunnial1 och kunnial2. Ansökningarna skickas till länsstyrelsens social- och hälsoavdelning i Tavastehus, Helsingfors eller Kouvola. Medaljerna överräcks på en riksomfattande fest som ordnas på morsdagen kommande vår.

Medaljen beviljas för meriter som en exemplarisk fostrare av barn och ungdomar och främjare av familjeliv och föräldraskap. Medaljen kan också beviljas för tryggande av omsorgen och omtanken om andra på ett solidariskt sätt även i vidare utsträckning, t.ex. i barnskydds-, familje-, ungdoms- och idrottsorganisationer eller i andra samhällsorganisationer.

Som mottagare av medaljen kan föreslås en biologisk mor, adoptivmor eller fostermor som har fyllt 40 år. Morsdagsmedaljen beviljas dock inte en person som har fostran som yrke. Syftet är att de mödrar som belönas såväl till meriter som till ålder mångsidigt representerar mödrarna av i dag. Antalet barn är inte någon avgörande grund för att bli beviljad en morsdagsmedalj.

Ansökningarna lämnade av de egna barnen till kandidaten ska vara försedda med minst två tillförlitliga, av varandra oberoende förord av sådana organisationer eller andra samfund som känner familjen i fråga väl. Minst hälften av framställningarna ska dock komma från kommuner, organisationer eller motsvarande samfund. Andra anhöriga, bekanta och grannar kan ta initiativ, men själva framställan ska lämnas in och ansökan undertecknas av en myndighet, organisation eller annat samfund eller kandidatens eget barn.

I Södra Finlands län kommer nästa år 14 medaljer att delas ut till meriterade mödrar. Medaljen beviljas för meriter som en exemplarisk fostrare av barn och ungdomar och främjare av familjeliv och föräldraskap. Syftet är att de mödrar som belönas såväl till meriter som till ålder mångsidigt representerar mödrarna av i dag. Den nedre åldersgränsen är 40 år, och medaljen beviljas således också yngre mammor.

Djurvård

Stadstyrelsen godkände den 18.9.2006 ett avtal med Alhovs Djurhem Öb/Heidi Rosqvist om omhändertagande av djur. Avtalsparter är ytterligare Raseborgs stad och Ingå kommun.

Eftersom verksamhetsområdet är brett och antalet djur som måste omhändertas stort bör enligt företagaren ersättningen för verksamheten höjas. Raseborgs stad har godkänt ärendet så, att ett nytt avtal med annars samma innehåll men med korrigerad ersättning ingås.

Totalersättningen skulle höjas från 5 500 € till 9 000 €/år. Hangös andel skulle höjas från 1 320 € (24%) till 1 980 €/år (22%).

En ganska häftig, men möjligtvis behövlig, höjning. Samtidigt kan man ju konstatera att Raseborg höjer mera än vi. Igen.