onsdag 6 oktober 2010

Elak hustru

Nog har man ju hört om diverse förklaringar till att folk begår brott, men den följande är nog en av de bättre. Saxad ur tidningen Hangö från den 6 oktober 1895:

- Häktad emigrant. På telegrafisk anhållan af kronolänsmannen i Hinnerjoki socken häktade stadsfiskalen J. A. G. Gillberg med biträde af öfwerkonstapeln Nyberg i går omdord å Urania bonden Gustaf Pietilä från Hinnerjoki sockens kyrkoby, hwilken med ett för förre drängen Gustaf Länden utfärdadt pass ämnade begifwa sig utomlands. Wid häktandet innehade Pietilä en bankpostwäxel lydande på 571:43 dollars, 1,970 mk i sedlar samt diwerse småmynt.

Om mannens ifråga häktande hade telegram till stadsfiskalen ingått jämwäl från adwokatfirman Meurmans kontor i Åbo.

Wid i går på aftonen wärkstäld polisundersökning swarade Pietilä på fråga hwarför han önskat lämna landet: "Jag har en så elak hustru att jag icke längre kan lefwa tillsammans med henne".

Då polisen förwånade sig öfwer att den häktade innehade så stor reskassa, swarade han att han mot en första inteckning uti sitt hemman lånat 6,000 mk för resan till Amerika.

Förutom ofwannämnda Pietilä hindrades i går afton icke färre än 5 personer att med Urania lämna landet, emedan deras papper icke woro i behörig ordning.

Hangö ryan



Avtäckningen av den nya Hangö-ryan sker i biblioteket tisdagen den 12 oktober klockan 16.15.

Tävlingen, som har ordnats av föreningen Pro-Hangö, inleddes i fjol och har inspirerats av tanken på att alla kommuner skulle ha en egen kommun-rya som hänger på väggen i alla invånares hem.

Och alstra damm.

Närmare 300 förslag på en Hangö-rya inkom och åtminstone en del av dem har varit utställda i biblioteket redan tidigare. Tyvärr missade jag även den utställningen, liksom jag missar dethär tillfället, men det är väl att anta att en rätt stor del har någonting med fyrar att göra?

Transitotrafiken minskar


Ja, så berättar man i dag på morgonen på svenska YLE. Bilimporten till Finland ökar sakta, men transitotrafiken till Ryssland minskar hela tiden.

Det här är ju inte i och för sig några nyheter längre, det faktum att hamndirektör Paavo Lyytikäinen nu bekräftar siffrorna visa bara att det vi alla vetat redan länge är faktum; de ryska hamnarna tar mer och mer över landets egen import.

Den stora utmaningen för hamnarna i Finland och Hangö hamn i synnerhet är nu att hitta nya varutransporter i stället för bilarna. Det här blir än mer aktuellt i Hangö då rumban med gasrören är över.

En stor utmaning för hamndirektören, jag önskar honom verkligen lycka till.