torsdag 30 januari 2014

Att läsa tidningar

"Att läsa tidningar utvecklar avgörande kompetenser som underlättar inlärningen av annan kunskap. Elever som läser dagstidningar klarar sig därför bättre i skolan. Så lyder, kort sammanfattat, de centrala resultaten av en färsk fortsatt undersökning baserad på PISA-materialet."

Det här läser jag naturligtvis på nätet, men det har väl knappast någon betydelse. Eller har det?

I dagens Hangötidning finns nämligen en insändare som jag inte får huvud eller fötter på hur många gånger jag än läser den, men kanske är den menad för längre komna studeranden. Eller så är mitt nätläsande förödande för min inlärning.

Däremot hittar jag i en Hangö-tidning från den 30 januari 1912 en intressant artikel, gällande en av mina favoritsysselsättningar; Rökning. Jag återger den här i aningen förkortad form, för att inte trötta ut de som inte räknar sig till gruppen experter på medicinsk forskning:

 - En stor cigarrfabrik i Newyork har begagnat sig av radiums terapeutiska egenskaper för att göra reklam för ett nytt läkemedel, radiumhaltiga cigarrer, som lära vara underbart välgörande mot gikt, ischias och reumatism. Fabriksmärket har som övertygande bevis bilden av en krympling som kastar bort kryckorna så fort han rökt en undergörande radiumcigarr.

En läxa jag åtminstone lär mig här är; Du ska inte tro på allt du läser i tidningarna. Inte ens fast det sägs vara vetenskapligt bevisat.

En annan sak är att dagens sanning troligtvis är lögn i morgon, vilket vi sett upprepade gånger genom historien..

Dags för en paus, med cigaretter och kaffe. Kaffe lär dessutom vara ett bra förebyggande medel mot all världens sjukdomar. Det har jag läst i en tidning någonstans, så det är nog sant.