lördag 3 december 2011

Borgmästare

Det firas titt som tätt i landet denna månad. De flesta fester är traditionsbundna fester, såsom lillajul och självständighet, men även årsdagar är på tapeten. En mindre uppmärksammad sådan är det första borgmästarvalet i Hangö. I november 1884 godkände vår dåvarande kejsare inrättandet av rådstuga och magistrat i vår stad. Borgmästarvalet hölls den 3 december och den 4 kunde den riksomfattande pressen berätta att staden Hangös förste borgmästare var vald.

Vald blev vicehäradshövding Edvard Tallgren, med mer än dubbelt så stort röstetal som tvåan von Pfaler (400 mot 162). Övriga intresserade till tjänsten hade varit hofrättsauskultanten Tigerstedt samt vicehäradshövdingarna Reims och Ahlberg.

Numera har vi ju ingen borgmästare, men jag drar mig till sinnes att det för en fem-sex år sedan var på tapeten att återinsätta en dylik position. Jag tror det var Öhman som förespråkade detta, helt säkert utan baktanke. Det vore inte så dumt kanske, med en politiskt tillsatt, vald borgmästare. Då hade stadsborna någon att ha som syndabock för allt det som inte står så rätt till, och kanske någon att vara stolt över då det går bra.

För vår första borgmästare gick det förresten inte så bra. Pressen blev för stor.