tisdag 9 december 2008

Dykningar i Västra hamnen

Det skeppsvrak som ligger under havsbotten i Västra hamnen i Hangö är ett fornminne som måste undersökas noggrannt innan hamnen kan utföra arbeten på platsen där vraket ligger. Det visar de prover som dykare togs i somras.

Vraket är 16 meter långt och cirka fem meter brett. Fartyget är byggt av furuvirke, visar de dendrologiska prover som togs i somras. Viktigast av allt är att vraket tydligt överskrider fornminnesåldern, förklarar forskare Johanna Mäkinen på Museiverket.
- De prover som nu tagits visar att vraket daterar från sent 1820-tal.

Dendrokronologiska experten Pentti Zetterberg vid universitetet i Joensuu bekräftar uppgifterna och hänvisar till en rapport han sänt till staden och museiverket.
- Förutom att åldersbestämma vraket är det möjligt att medelst nya träprover och lite tur bestämma fartygsvirkets ursprung, så vitt det härstammar från europa, säger han.

Vrak som är över ett hundra år gamla skyddas av fornminneslagen och de måste undersökas innan arbeten får påbörjas på den plats där fornminnet finns, i detta fall alltså på fyndplatsen i Västra hamnens vatten i Hangö.
- Vi måste göra nya utgrävningar, det vill säga dyka på nytt. Dessutom ska alla skrifter som kan innehålla information om vraket läsas noggrannt.

Hangö hamn hoppas att Museiverket gör dykningarna så snabbt som möjligt. Johanna Mäkinen tror att dykningar kan göras redan i vår. Hur länge de tar, beror på vad dykarna stöter på. - Om vi hittar mycket föremål, kan det ta längre. Det kan också hända att vraket som till största delen är täckt av sand, är i gott skick - det är egentligen sannolikt, menar hon.

Ingen vet vad det är för ett fartyg trots att vraket har varit känt i flera år. En hypotes är att det lilla träfartyget skulle ha använts i hamnområdet.

Hamnens tekniska direktör Björn Peltonen säger att hamnen inte kan göra så mycket annat än vänta på museiverkets utlåtande.

Hamnen väntar också på att få muddringstillstånd av Västra Finlands miljötillståndsverk. Hamnen vill dumpa muddringsmassor utanför vågbrytaren där vraket ligger. Djupet vid Roro 3-kajen är nu sju meter och hamnen vill att djupet ska bli nio meter så att större båtar kan komma in i hamnen.

-Kajen blev dyrare än beräknat så vi borde kunna ta in större båtar för att få kostnaderna täckta, säger Peltonen.
- Utgrävningarna borde inte inverka på tidtabellen för kajarbetena så vitt inga överraskande nya rön kommer i dagen. Museiverket kan enligt Peltonen efter nogrannare undersökningar ge lov att vraket täcks eller besluta om att det ska flyttas.

Aktiebolaget Granit

I Tidningen Hangö, den 9.12.1902 kan vi läsa om Hangö Granit:

Aktiebolaget Granits värksamhet. För Troitzky bron i S:t Petersburg har å Aktiebolaget Granits stensliperi härstädes under höstens lopp tillvärkats och afsändts diverse brobarriärsten jämte piedestaler, de sistnämnda afsedda att uppbära väldiga elektriska lyktor. Bland annat hör till leveransen tvänne infartsobelisker, mätande i totalhöjd 12,25 meter; ensamt det öfversta stycket i obelisken mäter i höjd 5,40 meter samt vid basen 1,18 met. i kanten, och representerar i vikt 16 tons. Stenen härtill är bruten från bolagets stenlag å Märaskär holme invid Hangö.

Demonstration utanför stadshuset

Fackavdelningen JHL 165 ordnar en demonstration utanför stadshuset på onsdag klockan 17.30. Demonstrationen är en åsiktsyttring mot de sparåtgärder som stadsstyrelsen godkänt i ett åtgärdsprogram.

Åtgärdsprogrammet omfattar grundtryggheten, hälsovården, centralförvaltningen, bildningsväsendet, kuturverksamheten, tekniska verket och miljöverket.

Notiser från det lilla Finlands Chicago

Tillbucklad bil. Under natten mellan fredag och lördag blev en bil skråmad och tillbucklad, troligen sparkad, på motorhuven och högra sidan. Personbilen stod parkerad vid Kapellhamnsvägen.

Man misshandlade sin fru. På lördag morgon mellan fem och sex utbröt ett slagsmål i en lägenhet i Hangö. Mannen stod för det mesta av våldet, och kvinnan som mottagit slag och sparkar fördes till sjukhuset för granskning. Även lösöre förstördes i den vilda dansen.

Inbrott i supermarket. Några fönster i K-Hallen krossades vid ettiden på natten mot lördag. Via dem tog sig någon sedan in i butiken och stal tobak och alkoholdrycker.

Kattmisshandel. Någon dårfink har tagit sig för att skjuta på en katt. Kulan har tagit mitt i kattens ansikte och förorsakat stor skada.

Ett fönster slogs sönder och en lyktstolpe söndrades vid Hangö Högstadium natten mellan fredag och lördag och vid idrottshuset fälldes en lyktstolpe.