måndag 5 november 2012

Skatteprocent

I kväll ska då stadsstyrelsen ta ställning till den kommande inkomstskatteprocenten. I det förberedande förslaget föreslår man att den nuvarande nivån på 20,75 procent ska bibehållas.

I grannstaden Raseborg har man, med hänvisning till ekonomiska behov, föreslagit en höjning till hela 22 procent. Vilket helt väntat väckt en hel del ilskna rop och kommentarer på nätet.

I nationella undersökningar och gjorda gallupar ser en majoritet av vår befolkning gärna att den skatt vi betalar till staten stiger en aning, så framt vi får behålla den servicenivå vi nu har. Det här har snart sagt alla instanser slagit fast i undersökningar bekostade med skattepengar.

Det här sättet att tänka, att vi gärna betalar mer till staten men blir förbannade om kommunen behöver mera, anser jag vara minst sagt konstigt. För att inte säga snudd på vansinningt.

I dagens Finland är det kommunerna som står för merparten av den närservice som vi i vårt dagliga liv så högt skattar. Nog vore det väl logiskt att man med glädje betalade en liten slant extra i året till kommunen, än att man bekostar något vansinnesprojekt som sjabblas bort av staten?

Pengar som går direkt till grundtrygghet, trafiksäkerhet och ett förskönande av vår närmiljö.

Men, gott folk. Vi i Finland lider av en obotlig auktoritetsskräck. Det är betydligt lägre tröskel att opponera sig mot de beslut som görs på lokal nivå, än att hoppa på de halvgudar som styr och ställer över våra miljardbelopp på riksnivå.