onsdag 11 januari 2012

Årets nyhet - åtminstone hittills

Ja så kan man med fog säga att det var, nyheten som Hangö hamn släppte i samband med trafikminister Merja Kyllönens besök i hamnen. Det planeras att bygga ett förråd av intemationell standard för flytande naturgas, LNG, på udden.

Min första reaktion var helt klart positiv. Mera arbete, en garanterat viktig ställning i framtiden för stadens hamn och säkrade framtida inkomster. Förr eller senare går det väl så här ändå, varför kunde vi inte för en gångs skull vara förutseende och dra litte nytta av de direktiv byråkraterna smäller på oss? Det är så jag såg saken. Först.

Men då jag började surfa runt på nätet efter bilder på hur dylika stationer ser ut och jag i tankarna kombinerar de bilderna med den gode Paavo Lyytikäinens uttalande om att stationen måste placerars nära hamnen vid stranden, ja då blir jag nog mera tveksam. Det är inga småsaker vi talar om här, inte.

Men ute i Frihamnen finns det ju numera hur mycket plats som helst. Där har vi också  sedan tidigare haft dylika tunnor. Knappast är lagret planerat att placeras på torget.

Bakgrunden till att ett dylikt lager överhuvudtaget ska byggas är den ändring av europaunionens direktiv gällande svavelutsläpp som träder i kraft om tre år. Enligt detta ska ett fartyg som stannar över två timmar vid kaj använda bränsle som innehåller högst 0,1% svavel, och nu räknar man med att rederierna övergår till det helt svavelfria LNG.

Men jag misstänker nog att hamnhatarna stressar upp sig i onödan, det här är så stort och viktigt att projektet med stor sannolikhet förläggs till någon större ort.