onsdag 28 januari 2009

Hangö stads hemsidor förnyade

Hangö har förnyat sin image, och staden har uppdaterat sina hemsidor med en ny "look".

"Genom att förnya internetsidorna har vi strävat efter att skapa kundnära, tydliga och informativa internetsidor för att användas av kommuninvånarna eller andra som söker information på dem. På sidorna finns information om bl.a. den kommunala servicen, kommuninvånarnas påverkningsmöjligheter samt tips om det rika evenemangsutbudet Hangö kan erbjuda. Turismens sidor är fortfarande en egen stark helhet.", säger man bl.a.

För en som är van att surfa runt på de gamla sidorna, lika hemvant som i mitt eget vardagsrum, kändes det först en aning främmande med den nya stilen. Men efter att ha snurrat runt en stund, blivit så att säga "varm i kläderna, så måste jag säga att de ser helt bra ut.

Avgör själv på: Hangö stad

Bagartjänst ledig

Åbo Tidning den 28.01.1804 söker en ny bagare till Hangö fästning:


Efter den å Hangö Fästning med döden afgångna Krono Bagaren, är en Bagaresyssla ledig, som tllkännagifwes, på det om någon nykter, kunnig och med goda betyg försedd Bagare gesäll, wore hugad genast blifwa antagen med samma aflöning och wilkor den förra haft, han skyndsammast kan derom anmäla sig hos Fortifikations befälhafwaren på stället.

Namninsamling för posten

Esko Hurme har startat en namninsamling mot indragningen av det lokala postkontoret i Hangö. Itella anser att verksamheten i framtiden ska skötas av ett ombud, som ännu inte utsetts.

Adressen till namninsamlingen:

www.adressit.com/hango-post-skall-bevaras

Det har tidigare talats om att företaget Cosmox, som nu driver Matkahuolto skulle ta över postens verksamhet i Hangö. Då kunde man kanske tänka sig att ta en öl på det café som Jussi Keränen med sitt företag Cosmox driver i gamla järnvägsstationen, samtidigt man lämnar sina julkort...

Forcit fick jätteorder

Sprängämnestillverkaren Forcit på Hangö udd har vunnit en mycket betydelsefull anbudstävling som innebär leverans av minor för Försvarsmakten.

Forcit kommer att leverera så kallade truppladdningar som skall ersätta infanteriminor till försvaret, uppger radio Vega.

Affären med Försvarsmakten är värd 16,7 miljoner euro. Beställningen sysselsätter ungefär 90 personer i fyra års tid på Forcit och dess underleverantörer. För Forcits del är den sysselsättande effekten 40 årsverken.
– För Forcit är det här en stor affär, den näststörsta någonsin, uppger Hannu Hytti för tidningen Västra Nyland.

Affären konkurrensutsattes internationellt. Forcits vd Ulf Sjöblom ser ordern som en bekräftelse för företagets kunnande.
- Vi har fått bekräftat att ett företag av Forcits storlek kan vara med och utveckla en produkt för försvarssektorn och kan vara konkurrenskraftig mot stora utländska leverantörer på försvarsssektorn och det är ett positivt besked.

Forcit tror ändå inte att ordern kräver ny personal på fabriken i Hangö eftersom efterfrågan på övriga sprängämnen inte är särskilt stor just nu.

Truppladdningar har en okänslig sprängladdning som bara detonerar då den antänds med ett speciellt tändsystem. De kan alltså inte detonera om de utsätts för yttre oönskad påverkan som till exempel brand, splitter eller kulor från infanterivapen. En massdetonation är inte heller möjlig. Laddningarna ökar alltså hanterings- och lagringssäkerheten avsevärt.

Truppladdningarna har utvecklats på Forcit under de senaste fyra åren. Sprängämnesfyllningen i laddningarna är en vidareutveckling av ett sprängämne, för vilket Forcit år 2006 tilldelades ett pris av NATO:s säkerhetsorganisation (MSIAC).

Laddningarna ska levereras under åren 2009 – 2012.

Hur många laddningar det handlar i antal kan Hannu Hytti inte avslöja, annat än att det rör sig om ”en mycket stor mängd”. Hannu Hytti är projektansvarig och chef för Forcits Defence-verksamhet

Forcit siktar på att få serietillverkningen igång i april.

– Vi räknar med att klara oss med det gäng vi har nu, säger Hannu Hytti och låter därmed förstå att nyanställningar just nu inte ser ut att bli aktuella.

Men mot bakgrunden av att man räknar med att efterfrågan på civila sprängämnen kommer att sjunka under årets första del, för att sedan igen öka, kommer beställningen mycket lägligt.

Det aktuella kontraktet gäller tillverkning, utbildning, service och underhåll under produktens hela livscykel. I kontraktet ingår också en option om ytterligare produktion.


Källor: Nättidningen Västra Nyland, Radio Vega