tisdag 3 februari 2009

Mordförsöket med mera

Det tidigare inlägget om dråpförsök i Lappvik, som jag citerade från YLE i går, innehöll en del felaktigheter. HT reder i dagens upplaga ut begreppen, tack för det!

Orsaken till YLE Västnylands misstag torde ligga i det faktum att vi i vår så fridfulla stad hade TVÅ incidenter senaste helg, en i Lappvik och en på Långgatan.

Här kommer de båda fallen i korthet, uppgifter enligt HangöTidningen:

- Polisen har gripit fyra personer, och misstänker ytterligare en femte, för att ha knivhuggit och misshandlat en 1965 född man i en privat höghusgatan på Långgatan på morgonsidan natten till söndag. Mannens tillstånd är allvarligt, men inte livshotande.
Enligt kommisarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen finns det planlagdhet i dådet, som gör att det möjligen kommer att rubriceras som mordförsök.

- Två 1985 födda män från Lappvik slogs i en privat bostad i Lappvik vid 05.45 tiden på lördagen. Den ene avlägsnade sig från platsen, men for hem till sig efter en kniv och en hammare och trängde sig in tillbaka via balkongen för att hämnas. Hotet kunde avstyras före polisen kom till platsen utan att någon tog skada.

Ännu ett stort tack till HT för korrigerande uppgifter, enligt de värsta ryktena på stan rådde här fullt krig, vilket ju tydligen inte var fallet. Denna gång.

Pension Bellevue

Tidningen Hangö, från den 3 februari 1895, kan rapportera om hur Bellevue blev det ståtliga hus det i dag är:

- Pension Bellewue. Som bekant har under de twå år pensionatet i härwarande badhuspark warit tillgängligt för badhusgäster, den erfarenheten wunnits, att detsamma till sitt omfång warit alldeles för litet, hwarför man också sett sig twungna att till instundande säsong utwidga byggnadskomplexen till den ursprungligen tänkta storleken. Arbetet härmed påbörjas i morgon och utföres af Hamfeldts ångsnickeri i Helsingfors. Byggnaden kommer såsom fullt färdig att bestå af twänne flyglar, förenade genom en stor och elegant matsal, hwilken i längd mäter cirka 23 meter, i bredd 12 meter och i höjd cirka 6 meter. Utanför matsalen kommer att byggas en öppen weranda, som blir ungefär lika stor som själfwa matsalen. Genom denna anordning kommer den gamla matsalen att upplåtas till konwersationssalong. Ofwanom buffetten placeras musikestraden. Den nya flygelbyggnaden, som skall förses med flere balkonger, kommer att innehålla 31 rum för resande, och hela antalet rum, som under instundande sommar kan ställas till disposition utgör inalles 60. Uti den nya afdelningen skola flera dupletter än i den äldre inrättas, hwarjämte wid hwarje ingång anbringas twänne skrubbar, den ena afsedd för förwaring af kläder, den andra för twättställ, och kommer pensionatet således att i detta afseende närmast likna saltsjöbaden i Stockholm. Då pension Bellewue blir komplett färdigt kommer det antagligen att kunna mäta sig med wårt lands största och förnämnsta hotell.

Arbetet, som skall wara slutfördt före den 15 nästkommande juni, öfwerwakas af arkitekten H. Lindberg, som äfwen uppgjort detaljritningarna till den omtalade tillbyggnaden.

Den äldre delen af pensionatet kommer antagligen att öppnas redan den 1 juni.


Stadsdirektörstjänsten inte längre intressant?

Med underrubriken: Svarta Hästar springer undan?

Nu har ochså Axxells enhetschef Lasse Tallqvist från Karis och Keijo Kapiala från Ilmajoki, enligt uppgift från Radio Vega Västnyland, tagit tillbaka sin ansökan om jobbet som ny stadsdirektör i Hangö. Tallqvist har ingen konkret orsak till sitt tillbakadragande, kanske heller inte varför han ens sökte? Kapiala drar sig ur av "personliga skäl".

Tidigare drog redan Raseborgs grundtrygghetsdirektör, hangöbördige Arne Nummenmaa tillbaka sin ansökan, och då spekulerades det om löner...

Hangö stadsstyrelse och fullmäktige båbörjade intervjuerna i går med de sju återstående aktuella namnen.

Nu kan man ju snart, då de 9 som skulle intervjuas blev 6, tro att det är någonting struligt på gång gällande hela tjänsten.

De som nu återstår är:
viceharadshövding Christer Brännkärr från Järvenpää,
vicehäradshövding Jyrki Hakkarainen från Pojo,
diplomingenjör Sten Öhman från Hangö,
ekonomie magister Sture Fjäder från Helsingfors,
vicehäradshövding Jukka-Pekka Halme från Hangö,
politices kandidat Jouko Mäkinen från Pikis.

Trafikstatistik från hamnen

Siffrorna för bilimporten över Hangö är dystra, det visar hamnens färsta statistik för januari.

Men om bilimporten har minskat med nästan 70 procent jämfört med ifjol så är långtradar- och containertrafiken i bättre balans.

Hamnens båda rederier visar jämna siffor inom import och export säger hamndirektör Paavo Lyytikäinen.

Enligt hamnens trafikstatistik för januari har fartygstrafiken minskat med 26 procent, varutrafiken sammantaget 31 procent. Pappersexporten uppvisar en minskning om 35 procent jämfört med ifjol. Rorotrafiken har minskat med 3 procent import och export med långtradare och trailers medan containertrafiken har minskat med 14 procent. (YLE VN)

- Januarimånad brukar alltid vara lugn, speciellt när det gäller bilimport, säger Lyytikäinen i en intervju för Radio Vega.

I diskussioner med sina kolleger runt om i landet har de kunnat konstatera att de flesta av finlands hamnar är i ungefär samma situation.
* * *
Med tanke på att hamnen i fjol hade sitt näst bästa år resultatmässigt någonsin, är det väl ändå inte så konstigt att trafikmängderna minskar?