lördag 20 februari 2010

Kulturbidrag

Kulturnämnden har diskuterat grunderna för hur bidragsutdelningen och motiveringarna för beviljandet av desamma ska gå till.

På sitt möte i torsdags konstaterade man bland annat följande, som en upprepning av mötet i januari:

"I hobbykretsarna i Hangö börjar ofta föråldrandet av medlemskåren och minskningen av det aktiva folket utgöra ett problem. Ungt folk behövs till föreningar, dessutom borde barnens möjligheter till hobbyverksamhet utökas. Speciellt inom området bildkonst är barnens hobbymöjligheter i Hangö ringa."

Säkert nog så sant, detta faktum har jag upptäckt själv i min verksamhet inom föreningslivet. Men man fortsätter med att konstatera följande:

"Genom bidragsutdelningen kan hobbyverksamheten styras mot den önskvärda riktningen."

Här uppstår inför min inre blick helt osökt en bild av ett elitistiskt samhälle, i bästa Orwellska anda, som definierar hur - och vad - som är kultur. Då man dessutom gör ett tillägg som lyder som följer, ser man hur kulturnämnden ser på frågan om "den önskvärda riktningen":

"Med hjälp av en tonviktskoefficient kan man poängsätta t.ex. regelbundna sammankomster, anordnande av tillfällen för utomstående, antal deltagare och tonvikt kan läggas vid andelen deltagare som är t.ex. under 18 år osv."

Med ett sådant utgångsläge kan det i framtiden bli svårt för pensionärsföreningar att få bidrag till sin verksamhet.

Jag vill påminna kulturnämndens medlemmar om vad det står i kommunallagen:

Kommunens uppgift är enligt lagen om kulturverksamhet 728/92 att främja, stöda och organisera kulturverksamheten i kommunerna. I lagen avses med kulturverksamhet utövning av och intresse i konst, erbjudande och anlitande av konstnärliga tjänster, hembygdsarbete samt tillvaratagande och främjande av det lokala kulturarvet.

Där står ingenting om åldersdiskriminering.