lördag 20 februari 2010

Kulturbidrag

Kulturnämnden har diskuterat grunderna för hur bidragsutdelningen och motiveringarna för beviljandet av desamma ska gå till.

På sitt möte i torsdags konstaterade man bland annat följande, som en upprepning av mötet i januari:

"I hobbykretsarna i Hangö börjar ofta föråldrandet av medlemskåren och minskningen av det aktiva folket utgöra ett problem. Ungt folk behövs till föreningar, dessutom borde barnens möjligheter till hobbyverksamhet utökas. Speciellt inom området bildkonst är barnens hobbymöjligheter i Hangö ringa."

Säkert nog så sant, detta faktum har jag upptäckt själv i min verksamhet inom föreningslivet. Men man fortsätter med att konstatera följande:

"Genom bidragsutdelningen kan hobbyverksamheten styras mot den önskvärda riktningen."

Här uppstår inför min inre blick helt osökt en bild av ett elitistiskt samhälle, i bästa Orwellska anda, som definierar hur - och vad - som är kultur. Då man dessutom gör ett tillägg som lyder som följer, ser man hur kulturnämnden ser på frågan om "den önskvärda riktningen":

"Med hjälp av en tonviktskoefficient kan man poängsätta t.ex. regelbundna sammankomster, anordnande av tillfällen för utomstående, antal deltagare och tonvikt kan läggas vid andelen deltagare som är t.ex. under 18 år osv."

Med ett sådant utgångsläge kan det i framtiden bli svårt för pensionärsföreningar att få bidrag till sin verksamhet.

Jag vill påminna kulturnämndens medlemmar om vad det står i kommunallagen:

Kommunens uppgift är enligt lagen om kulturverksamhet 728/92 att främja, stöda och organisera kulturverksamheten i kommunerna. I lagen avses med kulturverksamhet utövning av och intresse i konst, erbjudande och anlitande av konstnärliga tjänster, hembygdsarbete samt tillvaratagande och främjande av det lokala kulturarvet.

Där står ingenting om åldersdiskriminering.

4 kommentarer:

Henrik Bruun sa...

Svineriet upphör först när staden som ett enigt samhälle visar besökarna vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Folket norr om järnvägen (icke-turistHangö) skiter blankt i vad som händer på södra sidan. När hamnen slocknar har staden ingenting.

johannes runeberg sa...

Hangö skvaller har nu citerat fel. Citatet är inte från diskussionen på kulturnämnden möte utan en del av föredragarens text som förkastades.
Ta reda på vad du skriver, så blir det ännu intressantare.

Unknown sa...

Om herr Runeberg tar reda på vad han läser, och äen kontrollerar datum då given text är skriven, inser han det uppenbara; Citatet ifråga är exakt just det. Ett citat.

Att i efterhand förvränga och förbättra är en nog så vacker dygd, men att komma och påstå att en text som är direkt kopierad från föredragningslistan skulle vara felciterad låter ju löjligt.

Om herr Runeberg däremot känner sig manad att komma med en utfyllnadstext i informationssyfte är han mer än välkommen at göra detta.

johannes runeberg sa...

Om Hangö skvaller skulle känna till att ett protokoll består oftast av en föredragning som tjänstennen gör och ett beslut som görs av nämnden. Om Hskvaller citerar föredragarens text är det inte något nämnden fört fram eller diskuterat.