fredag 6 december 2013

Självständighetsdag

Finlands självständighetsförklaring antogs av Finlands lantdag den 6 december 1917, därför firar vi i dag självständighetsdagen. Om någon av er ungdomar undrar vad det är frågan om, när allt är stängt på en vanlig fredag.

Någonstans i Finland firades det självständighet för våra inplockade flyktingar i går, hörde jag på radion, vilket kan tyckas vara ett intressant steg i integrationspolitiken. Men, som den ansvariga flickan de intervjuade sade, det räcker ju bra till med att de firar vartannat år.

Ja, ja. Tiderna förändras.

Nå, inte var det så allvarligt 1917 heller, om man nu bortser från våra småblodiga brödraslagsmål, det var till och med Sovjeterna som erkände oss suveräna som först av alla land i världen. Som säkert alla vet. Problemen kom senare, med samma personer, vilket garanterat alla vet.

Men som alla problem här i världen går de att reda upp, det är därför vi i dag högaktar våra forna lottor och soldater. Utan dem hade det gått på skit, som man säger här i Hangö.

All heder åt våra förfäder.

Men datumet passar även bra, så här i Hangösammanhang, den 6 december 1941 hissades nämligen för första gången  på länge den officiella Finländska flaggan över vår stad.

Vackert så!

SA-Kuva
På bilden här ovan ser vi generallöjtnant Väinö Valve hälsa trupperna, på självständighetsdagen 1941. Ruinerna där bakom är vårt vackra stadshus, som inte tyckte så bra om att bli beskjutet och bombat. Med på festligheterna var även vår dåvarande stadsdirektör Elis Vennström, visserligen för tillfället utan kontor, samt representanter för alla grupper som hade varit verksamma på hangöfronten.

Vad som kan vara intressant för er som är intresserade av krigshistoria är att Valve var en såkallad "jägare", en av de som fått sin grundutbildning i Tyskland. Den av de alla som var längst i liv, dog först 1995. Försvarsminister var han också, just vid den tiden bilden är tagen, och en av grundarna till Krigsveteranernas Brödraförbund - Numera kallat Krigsinvalidena.