lördag 25 januari 2014

Långsam postutdelning

I dessa fantastiska tider. då de mindre goda nyheterna duggar tätt som gräshopporna i det forna Egyptens land, är det knappast någon som blir desto mera förvånad över det statsägda företaget Itellas senaste upptåg. 1 200 arbetslösa till är ju som en flugskit i dagens arbetslösa samhälle.

Att sedan ännu färre, för en ren svältlön arbetande, postutdelare ska dela ut sin dagliga ranson av kravbrev på ett lika stort område som förut är det väl ingen som tänkt på.

En artikel i tidningen Hangö från den 25 januari 1912 kan gott beskriva vad vi måhända i framtiden har att se fram emot, dryga 100 moderniserade år senare:

 Den 13 december sistlidet år avsändes från en firma i Lybeck ett till en firma här adresserat brev å vilken destinationsorten "Hangö" skrivits på finska "Hanko". Dett brev kom på villovägar. Det avstämplades i Hankau i Kina den 31 december. Där synes man emellertid haft bättre reda på sig, ty brevet retournerades därifrån och nådde adressaten här i går den 24 januari.
 I detta sammanhang kan nämnas om ett annat brev, avsänt från Terijoki 1908 i augusri, vilket framkom till adressaten här i november i fjol. Att nyheterna icke voro vidare färska förstås av sig själv.