onsdag 1 september 2010

Ännu om fiskhanteringshallen

Dagens VN innehåller en djupgående artikel med bra fakta och fina intervjuer om turerna kring fiskhanteringshallen i Hangöby. De av er som har möjlighet att läsa tidningen i fråga rekommenderar jag att ta er tid att läsa artikeln, skriven av Eva Hagman. En något stympad version återfinns i VN's nättidning.

Men jag kan inte låta bli att plocka fram några tokroliga uttalanden av stadens idrottsdirektör, som ansvarar för fiskefrågor. På en direkt fråga till idrottsdirektören om vem som bär ansvaret för en sådan här miss, svarar han: - Jag tycker inte man ska rikta beskyllningar någonstans.

Nehej, nej. Men alla projekt har väl någon som är ansvarig, inte sant? Han säger också att staden hamnade i "offside", en idrottsterm som kanske inte riktigt är passande i sammanhanget. Vidare anser han att det här inte har varit frågan om en finansieringsmiss, snarare har det handlat om en informationsmiss. En informationsmiss som kostar staden 400.000 € utan att någon är ansvarig?

Tom Abbors på gamla TE-centralen, det som numera heter NTM-centralen, vill för del inte kommentera situationen, men gör det med kommentaren: - Det blir ändå fel.

Så rätt så.

Initiativtagande industripampar

Jag tror väl att de flesta av oss är överens om behovet av skolor till Hangö för att trygga den framtida utvecklingen. Det förstod redan våra tidigaste Hangöbor, vilket detta utdrag från tidningen Hangö den 1 september 1895 klart visar:

- Handtwärks- och Fabriksföreningen härstädes sammanträdde till extra möte senaste torsdag därwid bl. a. uttalades nödwändigheten af att sådana unga personer, som å denna ort sysselsättas i de industriella yrken, men icke genomgått folkskola, beredas tillfälle erhålla i lag föreskrifwen skolunderwisning. Till att utarbeta en tillförlitlig statistik rörande antalet ifrågawarande unga personer utsågos plåtslagaremästaren J. Manner, målaremästaren J. Wassholm och snickaremästaren K. Forsman. Såwida resultatet af den wärkstälda undersökningen har att uppwisa så stort antal skolbildning saknande unga personer, att en handtwärksskola anses böra inrättas härstädes, beslöt föreningen öfwerlämna åt ofwannämnda personer att hos stadsfullmäktige söka utwärka det en dylik skola med det snaraste må härstädes öppnas.

Den ovannämnda Manner, Juho Manner, är för övrigt grundare av det företag som i dagarna firar 120 år. Grattis!