lördag 1 augusti 2009

Emigration kontra Immigration


400 000 finländare emigrerade under de stora emigrationsåren 1860-1930 till Amerika, Australien och Kanada. 250 000 av dem lämnade Finland via Hangö hamn. Det är ett känt faktum.

Det som det pratas mindre om, är de som återvände.

Tidningen "Hangö" har, den 1 augusti 1893, en notis som på sitt sätt belyser de återvändandes skara:

- Immigrationen från Amerika wia Hangö af återwändande emigranter öfwersteg senaste wecka utwandringen med 1 person. Senaste lördag afreste från Hangö nämligen 68 emigranter och under weckans lopp passerade genom staden på wäg till sina hemorter 69 "återwändare".

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan...

Poker Run

Stora pojkars stora leksaker.

I går började östra hamnen fyllas av sport- och muskelbåtar, modell större, inför årets version av Poker Run.

I dag, klockan 12.30 startar båtarna mot Kasnäs i samlad trupp, och de väntas tillbaka till Hangö någån gång efter klockan 15.



Enligt uppgift har det i år inte ens anmälts 40 båtar, mot närmare 90 de senaste två åren. Poker Run är inte egentligen en båttävling utan en gemensam sommarhändelse för dem som har båtsporten som hobby, så måntro "laman" inverkar även här?


Poker Run fick sin början i Förenta Staterna på 90-talet under TV-serien Miami Vices glanstid och konceptet har fått en grundmurad ställning i USA som en av de stora motorbåtshändelserna.

Förutom muskelbåtar, är man i möjlighet att se en stor mängd vackra motorcyklar i Östra hamnen i dag, då Deep South Mc håller sin årliga utställning i samband med Wild Viking Bike Festival.