söndag 19 juli 2009

Tall Sips Race i Hangö


Det var ju meningen att ett trettiotal fartyg, deltagare i Tall Ships Race, skulle angöra våra hamnar i går.

På grund av ogynsamma väderleksförhållanden blev det ju ingenting av det. Nästan.

På Västra Nylands online-sidor kan vi läsa om det engelska fartyget "Maybe". Artikeln, med text och bild av Johannes Tabermann, går att hitta HÄR.

Av de större båtarna som lade till blev jag personligen mest fascinerad av den tyska tremastade barken "Alexander von Humboldt", sjösatt redan 1906. Båten seglade under namnet "Reserve Sonderburg" på Östersjön och Nordsjön fram till pensioneringen 1986. 1988 sjösattes hon pånytt, efter en smärre renovering och upprustning, under det nuvarande namnet.

Bilderna till vänster är tagna av Leif Eklöf.

Sommarnöjen förr

I vissa kretsar klagas det över hur det går onödigt livligt till under sommarveckosluten i vår stad. Som bekant är uttrycket "Ingenting nytt under solen" ett stående inslag i de notiser jag plockar ur gamla tidningar. Så även denna gång. Tidningen "Hangö" kan den 19 juli 1891 förfasa sig över följande:

- Knifwad blew i går på aftonen omkr. kl. 11 på afton en stenarbetare wid namn Johansson. Mannen påträffades wid Bangatan i drucket tillstånd och med ett större knifsår nedanom wenster skuldran. Efter det han af läkare förbundits förpassades han till sitt hem. Gerningsmannen har ännu icke påträffats.

Nojs och slagsmål förekom i går på aftonen äfwen wid östra hamnen dit en massa druckna arbetare infunnit sig för att roa sig med målskjutning i det därstädes uppförda tältet.

Önskligt wore att åtminstone en poliskonstapel posterades wid dylika platser under lördag och söndag aftnar, ty under dessa kwällar är alltid en större skara druckna och oregerliga personer i rörelse.

Det där med målskjutning i ett tält låter intressant... Vore spännande att hitta mera information om vad som menas med det.