torsdag 14 oktober 2010

Handikappråd

Som en föregångare inom handikappservice fungerade Hangö stad för några år sedan då det instiftades ett så kallat handikappråd. Fenomenet är mera allmänt vedertaget på den rikssvenska sidan, här i Finska riket anser statsmakten numera att åldringarna och de handikappade är mer eller mindre en överflödig, kostnadsdryg och allmänt betungande kostnadsfaktor. Försök slå upp det finska ordet "vammaisraati" på en sökmotor, så ser ni vad jag menar.

På kvällens möte i grundtrygghetsnämnden behandlas en av Ulf Lindström m. fl. framställd motion gällande en sådan. Tanken skulle vara att "De olika handikapp föreningarna skall utse representanter, stadsstyrelsen utser sin samt en sekreterare" som skulle ge utlåtanden i frågor som berör trafikplanering, stadsplanering och social- och hälsovårdstjänster.

Senast har stadsstyrelsen 2001 tillsatt handikapprådet för verksamhetsperioden 2001-2005. Rådet har haft sju medlemmar och har utsetts av stadsstyrelsen för sin mandatperiod. Till handikapprådet har valts representanter från grundtrygghetsnämnden, tekniska nämnden och räddningsnämnden. Handikapporganisationerna har utsett fem medlemmar.

Nå, sådana nämnder finns ju inte längre - åtminstone som namn - men som tanke tycker jag att Lindström har en förbaskat bra idé.

Vi får hoppas att det blir någonting av det hela.

Unkan blir Hyllis


Unkan, stadens ungdomsgård, blir nu Hyllis då den flyttar in i gamla HYL-huset i korsningen mellan Esplanaden och Kadermogatan.

Den oficiella invigningen går av stapeln i morgon, fredag, och ungdomsledare Jorma Nousianen verkar glad. Åtminstone om man ska döma av intervjun i tidningen Etelä Uusimaa.

Det gamla HYL-huset är nu äntligen renoverat och har i dagarna fått nytt plåttak, ungdomarna har genom donationer och spring på olika loppisar fått helt "nytt" möblemang. Endast översta våningen i det trevåniga huset är ännu under reparation.

Hyllis öppethållningstider går att se på stadens hemsidor.

Den gamla ungdomsgården på Kadermogatan 1 byggdes med privata medel av handlandena Juho Manner och Juho F. Anttila samt kusken Kustaa V. Mattila för den finska samskolan. Byggmästare Karl Nilsson planerade huset. Skolan verkade i huset 1907-1924 tills den nya samskolan, HYL, Hangö finska samlyceum (nedre bilden), blev färdig vid Esplanaden 77.