torsdag 14 oktober 2010

Unkan blir Hyllis


Unkan, stadens ungdomsgård, blir nu Hyllis då den flyttar in i gamla HYL-huset i korsningen mellan Esplanaden och Kadermogatan.

Den oficiella invigningen går av stapeln i morgon, fredag, och ungdomsledare Jorma Nousianen verkar glad. Åtminstone om man ska döma av intervjun i tidningen Etelä Uusimaa.

Det gamla HYL-huset är nu äntligen renoverat och har i dagarna fått nytt plåttak, ungdomarna har genom donationer och spring på olika loppisar fått helt "nytt" möblemang. Endast översta våningen i det trevåniga huset är ännu under reparation.

Hyllis öppethållningstider går att se på stadens hemsidor.

Den gamla ungdomsgården på Kadermogatan 1 byggdes med privata medel av handlandena Juho Manner och Juho F. Anttila samt kusken Kustaa V. Mattila för den finska samskolan. Byggmästare Karl Nilsson planerade huset. Skolan verkade i huset 1907-1924 tills den nya samskolan, HYL, Hangö finska samlyceum (nedre bilden), blev färdig vid Esplanaden 77.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske Fyllis vore lämligare namn.
Det med tanke på att en stor del av undomarna nuförtiden är i fyllan.

Inga sa...

Roligt att ungdomarna fått ett nytt ställe att vara på, hoppas de också kommer att trivas där. På min tid var Ungis en viktig samlingsplats som hade öppet när vi var lediga från skolan. Men här kommer man att hålla stängt på lördagkvällarna! Vad ska ungdomarna då göra? Leva bus på stan? Är det inte då man borde ha öppet?