måndag 22 november 2010

2 år!

En mera uppmärksam läsare än vad jag verkar vara som skribent hade godheten att påpeka det faktum att "Hangö Skvaller" i går fyllde hela två år.

Så, grattis!

Den 21 november 2008 skrev jag det första svamlande inlägget, då med en helt annan motiveringen än jag har numera - någonting jag vägrar gå närmare in på utan krav från ministernivå. Närmare 1800 inlägg senare har ingen av oss blivit klokare, tror jag, men visst har jag haft roligt längs med vägen! Ofta har jag suttit och skrattat för mig själv och fått konstiga blickar från min omgivning.

Genomsnittet på läsare har ökat från mig och min hustru, och några goda vänner, till att nu ligga på 208 olika personer per dag och otroliga nästan 1500 olika IP'n per vecka. Inte illa pissat, som någon klok man uttryckte sig en gång.

Det stora tacket, blommor från stadens rabatter och billig skumpa, går till ER. Fortsätt med det ni nu gör, läs, skratta och bli förbannade. Och kommentarerna är den del vi alla älskar över allt annat, var inte blyga!

Trasca Patrullo

Den kortlivade tidningen Ekenäs Tidning har under rubriken Hvarjehanda, den 22 november 1893, följande skröna från Hangö:

- En spansk grands äfwentyr med polisen i Hangö. Sistlidne sommar wistades i Hangö, en spansk grand, hwilken förskaffat sig ett visst rykte för sina resor inom Europa, och hwilken nu studerade lifwet och förhållandena wid wår berömda badort. Det war en lördag eft. middag, då de stora ångarena skulle afgå och hundratal med emigranter wandrade på molon. Ibland dem gick wår resenär och iakttog den wärkligen storartade rörelsen och här trängdes äfwen Hangö polis med tydliga signalement i fickan, å en förbrytare som man wisste wara på wäg till fjerran wester.

"I lagens namn", sa' polisen och höggo twå man starka den sökta personen i kragen. Detta obserwerades af wår spanjor hwilken skyndade till och frågade hwad meningen wore. Upplyst härom wille han medla, "emedan den häktade karlen såg ju rätt hygglig ut". Polisen förklarade emellertid, att de woro säkra på sin sak, hwarföre spanjoren erinrande sig den höga ställning han innehar i sitt land sade, "wet ni att jag är se - sene - senör Trasca Patrullo; släpp karlen fri". Mycket möjligt smålog polisen, "men wi lyda borgmästaren här, och i butkan med fågeln".

Så gick det ock; och rymmarens resa till annat land, blef på en längre tid uppskjuten. Trasca Patrullo, traskade af bort från Hangö mot nya mål och swor öfwer wärldens uselhet, som ej iakttager respekt utan låter det gå så långt, att till och med polisen börjar ställa till drift med en så pass hög person.

Den stora allmänheten ansåg däremot polisens förfaringssätt alldeles riktigt samt spanjorens ingripande fullkomligt omotiweradt, såsom saknande af allt stöd i wåra lagar.

* * *

117 år senare funderar jag på om det är skribenten som driver med godtrogna Ekenäsbor, eller om det är en lurifax till Hangöbo som drivit med skribenten.

SAOB:

1 b ); formen patrullo har uppkommit gm anslutning till TRASCAPATRULLO , det inför den sv. premiären ( 1870 ) på Offenbachs operett Frihetsbröderna skapade namnet på rollen som karabinjärchef, vilken hade för vana att komma för sent ] traska patrull ( [TRASKA 2.o] o) , (särsk. i fråga om politik) dröja l. tveka med att agera l. fatta beslut o. därefter (osjälvständigt l. okritiskt) anpassa sig efter ngn annan l. följa ngn annan i spåren; numera nästan bl. utan tanke på dröjande osv., i sht med bestämning inledd med prep. efter l. med , betecknande den ngn anpassar sig efter osv. Regeringen traskar patrullo i sin budgetpolitik . . Finansministern kommer för sent med anpassningen. AB 22 ⁄1 1963 , s. 8 . PiteåT 21 ⁄ 11 1985 , s. 2 ( : med ) . Genom att lamt traska patrullo efter den tyska regeringen missade Sverige möjligheten att (osv.). DN 7 ⁄ 9 1993