lördag 16 november 2013

Resebrev från främmande ort

En liten rapport ifrån Ekenäs skärgård. Havet är fortfarande isfritt så långt ögat når, halvmulet till klart väder råder, sju grader plus enligt celcius skala och från Jussarö berättar man att det nu fläktar en frisk västlig vind med en styrka av 12 meter per sekund.

Vintertrafiken ska strax inleda sin verksamhet.

Då jag nu råkar vara i närheten, så ska jag passa på att berätta om en uppiggande nyhet jag läser om i dagens tidning, Västra Nyland från den 16 november 1897.

- Olycksfall. I lördags på kvällen råkade en tioårig gosse, A. Ripatti, då han sökte skydd undan regnet i ett maskinsjul å Ekö såg, komma så nära ett af maskinhjulen, att den däromkring löpande remmen fattade i hans kläder, förde honom ett stycke med sig samt slungade honom därpå med sådan kraft mot marken, att högra armen afbröts och vänstra foten ganska illa krossades. Den skadade vårdas i Ekenäs sjukhem.


Nu vet jag egentligen inte hur många av dagens arbetsskyddsregler här bryts emot, men många är det. Så förändras tiderna, några av förbättringarna är trots allt bra.