måndag 12 januari 2009

Årets första nya Hangöbo?

Jag vet inte om jag bläddrat vår lokaltidning dåligt, eller om reportrarna på densamma råkat ut för en släng av tillfällig sinnesförvirrning, men; Var är årets första nya Hangöbo?

Eller har det kanske inte fötts någon ny sådan ännu?

Problematisk seglats

Tidningen Hangö, 12-01-1896 ondgör sig försynt över bristande kunskaper gällande väderlek:

Också en wintersjöfarare. I fredags på morgonen sågs en liten obetydlig skonert kryssande i hafwet utanför Hangö. Man märkte genast att fartyget kom från utrikesort och gjorde ansträngningar att innan aftonen hinna fram till Hangö redd. Osäkert är dock om detta lyckats, såwida icke tullångaren Wikingen, kapten F. Bergström, som för tillfället låg i östra hamnen härstädes, ångat ut till sjöss för att taga närmare notis om seglaren. Framkommen till skonerten blef Wikingens befälhafware i tillfälle inhämta att skonerten hette Joutsen, kapten M. R, Nordlund, hemma från Raumo och stadd på resa från Kappeln i Shleswig till hemorten. Besättningen utgjordes af sju man. Skonerten föreföll i öfrigt att wara gammal och dålig samt slingrade swårt. ballastad som den war; dessutom war den delwis nedisad och seglen till en del söndertrasade. Det war i anledning häraf kapten Bergström med största beredwillighet willfor befälhafwarens på skonerten anhållan om assistens, och det dröjde icke häller länge innan Joutsen, bogserad af Wikingen, framkom till Nyhamn.

Resan ändades sålunda lyckligt, men utgången hade också under nu rådande osäkra wäderleksförhållanden lätt kunnat blifwa en helt annan. Man behöfwer nämligen blott tänka på den nordliga storm som rasade natten mot senaste torsdag, för att få klart för sig i hwilken fara en liten usel skonert befinner sig, då sjöarna gå höga som enwåningshus, och kasta sig med hela sin styrka öfwer fartyget, där wattnet inom några ögonblick fryser till is.

Joutsen, som tillhör skeppsredaren Ridderstad i Raumo, blir wäl twungen att öfwerwintra i Nyhamn,

Scandlines

Hangö hamn har skrivit under ett nytt kontrakt med rederiet Scandlines. Rederiet fortsätter att anlita Hangö hamn till slutet av 2013.

Scandlines inledde trafik från Hangö i oktober 2007. Sedan början av 2008 trafikerar två fartyg från Hangö till Rostock. Avgångarna från Hangö sker på måndagar, tisdagar, torsdagar och lördagar. Från Rostock till Hangö avgår fartygen på måndagar, onsdagar, torsdagar och lördagar.

Paavo Lyytikäinen, hamndirektören, håller på att bli den räddande ängel vi i staden behöver. Mera positiva nyheter, tack!