tisdag 6 oktober 2009

Lappvikföräldrar bekymrade

Föräldrar är missnöjda med dagvården i Lappvik.

Staden slog i våras ihop det svenska daghemmet Bullerbyn med Lappvik daghem. Följden blev både trängsel och språklig förvirring. Det anser föräldrar som samlat in namn mot spardagiset, rapporterar Svenska YLE. Förvirrat har det varit även tidigare...

Jag har aldrig hört talas om "Bullerbyn", fast jag som barn bodde ett antal år i Lappvik. Även med egna barn har jag tillbringat tid i det höghusområde som nu benäms bullerbyn.

Föräldrarna är också missnöjda med den svenska servicen. Lappvik daghem är enligt stadens webbplats tvåspråkigt med en tvåspråkig grupp för barn i åldern 3 - 5 år samt en svensk och en finsk förskolegrupp, klagar föräldern Nina Nyström på inför det offentliga Vega Västnyland.

Problemet här, misstänker jag, är igen ren lättja. Kanske att Nina Nyström med medunderskrivare i adressen, som är ansvariga för namninsamlingen som vi har denna gång, bor i de höghus där barnen blev lämnade dagligen?

Avsikten är, att flytta daghemmet till den kombinerade svensk-finska skolan, där utrymmen finns för diverse aktiviteter. Stör det någon?

En motivering, som de som skriver under namninsamlingen har, är; Om det är många föräldrar på en gång, så ryms de inte in.

Kanske det inte är meningen att föräldrar ska rymmas in?

Rymdes föräldrarna in i den 3-rummare som fanns i höghusområdet?

På den tiden hade vi språkbad, i det gamla Finland, utan att behöva skriva det som "Språkbad", så var det just den här vägen vi lärde oss språk. Även svenska.