onsdag 6 mars 2013

Busträsket

 Jag har ju någon gång under den senaste tiden så där i förbigående behandlat Busträsket och dess utlopp i havet. I dag snubblade jag i misstag över en liten notis gällande de första omändringarna av träsket till det som numera är Parkdammen. Texten är hämtad ur tidningen Hangö från den 6 mars 1902, bilden är tagen häromdagen, så den är ungefär ganska exakt från 111 år senare.

  - Busträsket. Som bekant beslöto fullmäktige den 10 sistlidne januari att en del af Busträsket skulle ombildas till en damm om cirka 4,200 m2 storlek, hvilken damm skulle begränsas af en cirka 300 meter lång stenmur. Arbetet med ifrågavarande stenmurs uppförande vidtog omedelbart, och blir slutfördt i morgon, Inalles hafva här sysselsatts omkring 40 man per dag, hvilken arbetsstyrka nu blir ledig. För att bereda åtminstone åt någon del af dessa arbetare fortsatt arbete, torde man i dagarna påbörja fördjupandet af det afloppsdike, som från träsket leder ut till hafsstranden.

 En annan intressant grej som framkommer nog så ofta då man läser gamla tidningar, är att det var kommunen som var ansvarig - åtminstone moraliskt sett - för att se till att folk hade arbete. Det blev ett himla liv om det någon gång gick så illa att en större mängd av invånarna gick och slog dank. Alla sociala problem, såsom för stor alkoholförbrukning och cigarettrökning, skylldes då på arbetslöshet. Numera skyller man på att dessa varor är för billiga och lättåtkomliga.

 Kanske borde vår social- och hälsovårdsminister lyssna på vad de gamla skrifterna har att förtälja? Måhända kan hon tillsammans med inrikesministern ordna en studieafton.