lördag 21 maj 2011

Rusalkas minnesmärke i Tallinn

I september 1893 gick pansarskeppet Rusalka av oförklarliga skäl under i Finska viken och tog med sig alla ombordvarande 177 man i djupet. Det var en ohygglig katastrof, som naturligtvis krävde ett minnesmärke. Minnesmärket restes 1902 i dåtida Reval, numera Tallinn, och stenen kom naturligtvis från Hangö Granit. Så här beskrivs monumentet i tidningen Åbo Underrättelser den 21 maj 1902:


- Rusalka-monumentet. Som bekant kommer ett monument att uppresas å stranden vid Katarinenthalparken i Reval öfver det den 7 september 1893 i Finska viken förolyckade pansarfartyget Rusalka och dess manskap. Monumentet ha utförts å Aktiebolaget Granits stensliperi i Hangö och håller som bäst på att inlastas uti en galeas för att öfverföras till sin bestämmelseort.

Monumentet kommer att bestå af tre delar. Grunden, som utföres af rullstensblock, liknar till formen förskeppet af en monitor [fartygsmodellen], som ränt in mellan klipporna. Till öfre plattformen på denna underbyggnad, som prydes af ett räckvärk, sammanhållet af kanoner och ankaren, leder en stor trappa af granit. Från samma underbyggnad höjer sig ett väldigt, obeliskformadt klippstycke, som öfverst kommer att prydas med en engel af brons, hållande i ena handen ett kors, med hvilket densamma lyser frid öfver hafvet, i den andra en fackla, som kastar sitt elektriska ljus ut mot Finska vikens mörgröna böljor. Samma klippstycke uppvisar å ena sidan fronten af ett grafkapell med anbragt förgyldt kors, på andra sidan en infälld bronstafla, utgörande en naturtrogen bild af det sjunkna skeooet. På klippstyckets fyra sidor anbringas dessutom inskriptioner, upptagande tiden för vårdens resande, äfvenson namnen på den förolyckade ångarens befäl och besättning.

Monumentets höjd blir cirka 14 meter. Trappor, plattformplaner och sidodelarna af monitorens för äro utförda i finhuggen granit af röd, ljusgrå och mörkgrå färg; det obeliskformade klippstycket åter består af röd Hangögranit i råhuggen klippimitation.

* * *

Bronsängeln är gjord av den estniske konstnären Amandus Heinrich Adamson (1855 - 1929).