fredag 16 juli 2010

Hopplöst för hoppare

Styrelsen för fallskärmsklubben i Finland, Suomen Laskuvarjokerho, beslöt tidigare i dag att fallskärmshoppningen på Täktom flygfält i Hangö avbryts tillsvidare.

Orsaken är, enligt tidningen Västra Nyland, att en bullerundersökning gjord av en privatperson under maj-juli visar att bullernivån överskrider de gränser som fastslagits i flygfältets miljötillstånd.

På Svenska YLE Västnyland läser jag att styrelseordföranden för SLK "vill lugna ner situationen i Hangö och att man därför tar paus i hoppandet. Det råder oklarheter i hur miljölovet ska tolkas och därför kommer en sakkännare att utreda saken. Tills dess kommer fallskärmshoppandet att avbrytas."

Det är oklart vem den privatperson som gjort bullermätningarna är, men en sagesman berättar att den bullermätning som gjordes i samband med inlämningen av ansökan om miljötillstånd för hopparena visade på en bullernivå av 55 dB. Och det, fortfarande enligt samma person, var med det förra flygplanet. Det nuvarande lär föra ännu mera oljud.

Då den högsta tillåtna bullernivån enligt lagen lär vara 45 dB ser det nog svårt ut för fallskärmshopparnas fortsatta verksamhet.

Det jag undrar över är varför en av krogarna med en högt belägen terrass inte berörs av dylika lagar. Där snurras det på med ett djävla oljud halva natten igenom. Men kanske det inte hörs ända fram till Täktom.