fredag 16 juli 2010

Hopplöst för hoppare

Styrelsen för fallskärmsklubben i Finland, Suomen Laskuvarjokerho, beslöt tidigare i dag att fallskärmshoppningen på Täktom flygfält i Hangö avbryts tillsvidare.

Orsaken är, enligt tidningen Västra Nyland, att en bullerundersökning gjord av en privatperson under maj-juli visar att bullernivån överskrider de gränser som fastslagits i flygfältets miljötillstånd.

På Svenska YLE Västnyland läser jag att styrelseordföranden för SLK "vill lugna ner situationen i Hangö och att man därför tar paus i hoppandet. Det råder oklarheter i hur miljölovet ska tolkas och därför kommer en sakkännare att utreda saken. Tills dess kommer fallskärmshoppandet att avbrytas."

Det är oklart vem den privatperson som gjort bullermätningarna är, men en sagesman berättar att den bullermätning som gjordes i samband med inlämningen av ansökan om miljötillstånd för hopparena visade på en bullernivå av 55 dB. Och det, fortfarande enligt samma person, var med det förra flygplanet. Det nuvarande lär föra ännu mera oljud.

Då den högsta tillåtna bullernivån enligt lagen lär vara 45 dB ser det nog svårt ut för fallskärmshopparnas fortsatta verksamhet.

Det jag undrar över är varför en av krogarna med en högt belägen terrass inte berörs av dylika lagar. Där snurras det på med ett djävla oljud halva natten igenom. Men kanske det inte hörs ända fram till Täktom.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, dit flög dom, nu blir det väl en paus tills trafikplanen kommer, tro int att dom är tystare. För övrigt, har någon försökt sova med öppet fönster nu i tropikvärmen? Vrålande mopeder, motorcyklar, bilar med dånande dunka-dunka musik gör den nattliga tillvaron till ett h-lv-t-. Vem åtar sig att göra decibel undersökningar här i staden med omgivningar? Våra resursfattiga myndigheter ger väl fan i detta med.

Anonym sa...

Skeppet Genca har en felaktig avgasrör. Dess ljud hörs även till Märsan.

Om någon tror att decibelvärden är för höga, han skulle beklaga till miljöhälsovård.
http://www.hanko.fi/sv/service/miljo-_och_halsoskydd/kontaktuppgifter
Så startade också prosessen vid flygfältet

Anonym sa...

Skaff åt er öronproppar "töntar"!!!

Anonym sa...

Alla vet väl vem är bakom det här?
En yrkesklagare som borde skämmas!
Tänk över 100 hoppare/ dag 100*30 = 300
Om all använder 20€ i staden blir det ren 60.000€/månad. Och det är nu säkert en minimi.

Anonym sa...

Åtminstone är jag förbannad på hur några få med hjälp av vansinninga paragrafer kan leka med resten av befolkningen.

Anonym sa...

Menar anonym ovanför nu fallskärmshopparna eller täktomborna? Saker och ting har alltid två sidor sidu ...

Anonym sa...

Så länge har jag bott i Hangö att jag vet att om planen hade skurrat på över Appelgrensvägen, Gunnarstrand, Kapellhamnen eller var annanstans i Hangö, så nog hade lika många klagomål framkommit. Men kanske det riktiga problemet till varför folk inte vill bo i Hangö är den hätskhet folk bemöter varandra med. Problem löses genom att lyssna till olika parter och finna kompromisser, inte genom att verbalt lyncha varandra. Och nåt säger mig att många av de med de starkaste åsikterna är inte ens personligen berörda av ärendet. Lätt att vara tolerant då....

Före detta hangöbo

Stella sa...

Nåja, men nu vill ju folk varken hoppa fallskärm eller vindsurfa i staden mera efter att vissa enstaka personer jagat bort dem med facklor. Mysiga medborgare må jag säga. Jag bodde i Kapellhamnen i 18 år, och det som verkligen stört en lugn dag i trädgården är trimmade moppar och grannens vattenpump och gräsklippare.

Anonym sa...

"och det som verkligen stört en lugn dag i trädgården är trimmade moppar och grannens vattenpump och gräsklippare" ....

Bra! Då har Stella fått en liten liten liten inblick i vad det säkert betyder att ha ett FLYGPLAN (aningen större och ljudligare än en gräsklippare eller en vattenpump) brummande kring huset precis HELA dagen. Från tidig morgon till sena kvällen. Alla dagar.

Så Stella var inte något bättre än Täktomborna. Tvärtom visade hon att hon förstår dem. Bra så.

.. sa en icke ortsbo.

Anonym sa...

Dethär är bara min personliga åsikt: först då jag hörde om att det fanns mänskor som stördes av ljudet från flygplanet så tyckte jag det var löjligt..."säkert nån hesabo som lite störs vid sin sommarstuga. Varför borde andra lida(inte få utöva sitt hobby) bara för att nån lite störs?". Nå efter att några sommrar lyssnat på det oljud som dethär planet har med regelbundet lyftande och landande så börjar jag nog tycka synd om dem som måste utstå med oljudet...Och visst har jag reagerat på oljudet fast jag bor i centrum...hur månne det låter nära flygfältet? Sedan kan man ju också fråga sig om dehär fallskärmshopparna hämtar några pengar till staden. Antagligen gör dom det men är det värt det?
Att bry sig om andra verkar vara väldigt svårt nuförtiden...det är bara JAG som gäller. Huvudsaken att JAG inte behöver lida eller hur?
Nå hursomhelst så har jag ändrat åsikt i saken och medger att jag helt enkelt inte visste tillräckligt utan bara hade en åsikt med fördomar. Men sen igen dethär var bara MIN åsikt.

Stella sa...

Hördu du icke ortsbo, om du ska gå till personligheter anser jag att du skriver med ditt eget namn, fegis. Stella hit och Stella dit, jag kan personligen stå för det jag skrivit och man får gärna tilltala mig men då gärna på ett lite sakligare vis, tack.

Jag och MÅÅÅNGA andra anser att fallskärmshopparna är ett fräscht och bra inslag i sommarhangö. De är en grupp seriösa hobbyutövare som under sin vistelse i Hangö konsumerar och ger Hangö ett gott rykte och drar hit en mängd intresserade. Kan man inte tänka lite mer kollektivt en enda gång som människa i allmänhet? Man kan inte bosätta sig i en stad och förvänta sig att ingen stör ens sommarparadis, man kan inte sitta på sin gård och hata alla andra och allt annat som man inte själv råkar pyssla med, man måste kunna se det fina i att någon annan än man själv trivs i Hangö och har andra intressen än du råkar ha. Spelar verkligen ingen roll om du är ortsbo eller inte, tycker frågor likt denna är av ganska global karaktär.


Eller åtminstone kan man då vara rättvis. Vattenpumpen var ett exempel på något som jag vill påstå att är ännu störande, eftersom ljudnivån garanterat överstriger 55 decibel i detta fall. Den slås igång kl 7 på morgonen och kör på hela dagen, men vad kan man göra, egentligen... nu handlar det ju dessutom om EN person som skaffat en vansinnig pump, jämfört med fallskärmshopparna som är flera, och nu några veckor om året vistas på Hangö FLYGFÄLT!! Råder dig, icke ortsbo, att bekanta dig med din omnejd innan du slår dig ner.

Förstår inte hur argumenten mot flygfältet håller, det är ju skrattretande att tro att det ska råda total tystnad vid ett flygfält. Skillnaden mellan dig och mig är tydligen att jag inte anmält alla mina grannar för det otroliga oljud de för, kanske man borde testa ;)

Anonym sa...

Jaha, så man är int väkommen i Hangö om man int lämnar en viss summa pengar efter sig? Schasa bort alla som int gör av med minst 150 euro/dag i Hangö.

Anonym sa...

Läser någon som bor vid Långgatan de här Skvaller? Stör hamnens buller aldrig? Hamnen har samma bullergräns som flygfältet. Hamnen överskrider sina gränser bara liten. Fallskärmplanen överskrider bullergräns, om den flyger mera än 6 flyg per dag. Det säger en bullerbedömning gjort av flygklubben. Det är deras egen kalkyl och kan vara för stor men varför skulle de själv ha visat en för liten nummer där? Fallskärmplanen har flugit över 20 flyg per dag. Bullernivån är å tre gånger över gränsvärde.

Bullernivån har en laglig bakgrund. Om en gräsklippare eller moped överskrider sin egen bullernivå, är det likadant olagligt att använda dom.

Inga sa...

Jag hör hamnens buller alla dagar, men se har aldrig tänkt på att klaga, för mig låter det som ljuvlig musik. Tycker det hör till i en hamnstad, dessutom är jag glad för att det bullrar i hamnen, det ger också pengar åt staden. Hade fältet varit i stan hade det nog fått vara. Alla vet vi ju att till Täcktom har vi inget att göra, där är det bara täcktomborna som får vara. Alla andra ska bort!

Anonym sa...

...sen skall vi inte glömma golfandet i Täktom...det för ju säkert ocksån oljud enligt "yrkesklagaren" :-) snart blir det väl slut med puttande av bollar också :)
Inte skall Hangö/Täktom ändras....den som klagar där vill väl helst att Hangö/Täktom inte alls utveckals utan att det hålls som det varait för 100 år sedan....stööööön

Anonym sa...

Klart att det skall bullra vid ett flygfält. Det måste det ju göra när flygplanen startar och kommer. Det här förstår ju vem som helst.

Men, det S T O R A skillnaden mellan det här flygfältet och alla andra, är att vid de andra flygfälten blir inte planen kvar och surra efter att de startat, de far iväg någon annanstans. Det här förstår inte 99% av alla som har "åsikter" i just den här frågan.

Tycker själv som Stella att fallskärmshopparna är ett fräscht inslag i sommar Hangö. Men, och ett stort men, som de nu utövar (eller utövade) sin hobby ställer också jag mig till dem som vill begränsa deras verksamhet. Flygplanet de använt de senaste två åren har ett verkligt störande ljud då det cirklar omkring på himlen dagarna i ända.

Vad jag hoppats på (och fortfarande hoppas), är att parterna skulle prata med varandra, komma överens om spelreglerna och hitta lösningar till problemen. Men det här saknas totalt i vår by, det är alltid svart-vitt, fullt eller inget.

Att tillsammans med invånarna bygga upp något fint är av någon anledning jättesvårt i Hangö. Kanske det är så överallt?

Täktombo.

Christoffer sa...

Alla täktom bor som klagar över flygplan kanske tycker att det bullras i Syndalen eller Koverhar också. Varför inte klaga på Nylands brigads skjutövningar? dom måste väl också störa ofta och länge, när det finns människor som skjuter där nästan 300dagar om året. Klarar ni inte av bullret och vill ha en tyst och lugn plats att bo på, så sälj ta ert pick och pack och flytta till ödemarken i Lappland! Stella har så rätt, det är en rolig syn att se dessa äventyrare som har sin hobby i VÅRT HANGÖ. Hoppas dom kommer tillbaka så att man själv kanske får vara med om att se sin stad från luften.

Anonym sa...

Christoffer ovan är ett typexempel på vad jag just precis skrev. Istället för att lyssna på varandra och hitta kompromisser så går man åt varandra så mycket man kan.

" sälj ta ert pick och pack och flytta till ödemarken i Lappland! "

Tack, Christoffer, för att du förtydligade min point.

Täktombo

Stella sa...

Frågan är om några täktombors bullerkänslighet ska kunna döda en så utbredd verksamhet som fallskärmshoppandet nu blivit. Det handlar ju inte om en särskilt lång period. Det finns ställen där det bullrar året om, hela dygnet runt.

Intressen står alltid mot varandra, men i det här fallet (jaha, nå nu är jag bara fd Kapellhamnare o där e det ju knäpptyst hela tiden ;)) tycker jag att miljölovet borde förändras så att en högre decibelnivå tillåts. Men, tror som sagt att SLK snabbt hittar gästvänligare orter att hoppa på.

Tror inte att någon får varken fysiska eller psykiska men av SLK:s verksamhet, men om så verkligen skulle vara fallet skulle det vara en helt annan sak. De icke ortsbor som har sina landeställen i Täktom kunde arbeta bort sina fördomar om att Hangö är en död småstad, för det är den ju inte. Eller sorry, nu är den ju det, grattis!

Anonym sa...

Stella, du skriver sakligt, har du funderat på VARFÖR det blev som det blev?

Jag tror det blev så för att man inte pratade med varandra och kom överens om hur denna trevliga hobbyverksamhet skulle kunna utföras så att båda parterna skulle vara nöjda. När kommunikationen misslyckas, så leder det i längden ofta till att endera parten kammar hem hela potten. Man så att säga krigar tills den ena vinner. Fast det oftast betyder att båda förlorar.

Jag tycker precis som du, att miljölovet borde ändras. Men, ändras så att BÅDA parterna skulle kunna leva med det. Är 100% säker att en lösning finns, oftast hjälper det med en så liten sak som att man bara frågar den andra partens konstruktiva åsikt. Men, just den saken verkar vara så otroligt svår många gånger.

Täktombo (som hoppas på en lösning så att hoppandet fortsätter)

Anonym sa...

Det har både talats och föreslagits kompromisser. Men som alla vet är det helt omöjligt att kompromissa med täcktombor. Det ska vara så som de vill ha det. Så var det med Täcktom skola och så är det nu igen.

Anonym sa...

:)

Visst finns det såna Täktombor, säkert ganska många också ... men garanterat inte alla. Fast "alla vet det".

Täktombo

Anonym sa...

Buller hörs överallt! Om inte det är fråga om bilar, hamnen, mopon, fritidsbåtar, vattenskåter osv så hittar nog någon Hangöbo eller sommarbo något att gnälla om!! Vi bor vid Syndalen med buller o bång året om. Emellanåt känns det som huset lyfts upp av skjutandet då det riktigt pamar. Men ingen klagar av oss. Vi låter pojkarna leka krig! Hur skulle det vara att se sig själv i spegeln och fråga hur nöjd du är! En människa som är nöjd med sig själv har inget behov att gnälla. Det märker man då man läser dessa nöjda människornas kommentarer att hålla fallskärmshopparna i Hangö!!

Anonym sa...

Tydligen läser du inte vad folk skriver. Stella är nöjd, men hon skrev också att "jaha, nå nu är jag bara fd Kapellhamnare o där e det ju knäpptyst hela tiden ;)"

Anonym sa...

Problemet med Täcktomborna och fallskärmshopparna tycks ju vara att de INTE kan diskutera med varandra...eller är det så att Täcktomborna anser att de INTE behöver diskutera med hopparna för Täcktom har funnits där så långt före fallskärmshopparna och då är det ju klarat att INGEN skall komma och störa de som bor i Täcktom?
De borde sätta ner sig vid samma bord och börja diskutera! Om båda parterna töjer lite på sina EGNA krav så kommer man säkert till nån lösning. Även Täcktomborna måste bara ta skeden i vacker hand och vara mera flexibla, så e de bara!

Anonym sa...

Undrar hur livet lever om man som denna ökända "yrkes-klagare" sitter på sin veranda och stirrar och förargar sig över andra människors aktivitet dag ut och dag in. Klart att bullret stör om man enbart koncentrerar sig på det 12 timmar om dygnet.
Undrar vad som blir denne bittre glädjeförstörares nästa offer? Motorbåtar?

Täktombo nr.2

Anonym sa...

Någon sade "De borde sätta ner sig vid samma bord och börja diskutera! Om båda parterna..."
En problem är, att det finns ingen annan part (än fallskärmhoppare). De är individuella människor i Täktom. Ingen har mandat att göra någon avtal, hur mycket buller får det vara. Därför myndigheterna bestämmer gränsvärden.

anne sa...

Läste Hangötidningen. Anna-Greta och Salste var bjudna till mötet var de skulle ha fått säga sin mening om planet. De var inte intresserade. Säger det inte något? Gnällarna vill gnälla men de vill inte sätta sig vid samma bord som hopparna eller staden (+miljö osv)
Undrar bara varför...............