måndag 15 december 2008

Kavander nästa stadsstyrelseordförande

Det blir Jouko Kavander (sd) som blir stadsstyrelseordförande i Hangö. Det är klart efter segslitna förhandlingar där lotten till sist avgjorde igår kväll.

De finska och svenska socialdemokraterna har fört en hård kamp om ordförandeposterna, det har varit en tydlig dragkamp mellan språkgrupperna. Valet stod mellan Jouko Kavander och Ulf Putte Lindström (sd).

Röstningen blev mycket jämn, röstetalet föll 5-5 med en tom röst, så det blev lottdragning om posten som stadsstyrelseordförande.
- Det är klart att jag är besviken, säger Lindström till Radio Vega. Men det är så här demokratin fungerar.

Kavander poängterar sin gedigna erfarenhet, han har suttit 29 år i fullmäktige och 22 år av dessa 29 har han deltagit i styrelsemöten antingen i egenskap av presidiemedlem i fullmäktige eller som vicerodförande i stadsstyrelsen. Han har varit medlem i sdp i 43 år.

Seppo Immonen (sd) blir ordförande för tekniska nämnden. De övriga namnen är ännu öppna. Ulf Lindström är intresserad av första ordförandeposten i fullmäktige och ordförandeskapet i grundtrygghetsnämnden. Sfp slår fast sina namn senare i veckan.

Stora tunga poster till socialdemokraterna, undrar vad som blir över för sfp?

Gropar på vägen

Marets grop 003
Marets grop 003,
originally uploaded by benferm.
Det pratas och glunkas på stan över alla "fyll i valfri svordom" vägarbeten som pågår runtom i vår i övrigt så vackra stad.

En av de gropar som begapats mycket på senare tid, är den grop som uppkommit i korsningen av Gengatan och Bangatan.

Tekniska verkets direktör Sten Öhman, här citerad rakt av från Hangö Tidningen, säger:
- Vi är mycket medvetna om saken. Arbetena ska slutföras efter årsskiftet. Arbetsordningen visade sig vara mot stadsplanen, bl.a. staketet som fälldes visade sig problematiskt.

Visst, visst. För att hålla sig till fakta, så var det ju inget "staket" som staden rev ner för ett par månader sedan, utan en stenmur, gediget och riktigt byggd på den gamla goda tiden.

Rykten på stan berättar att staden dessutom gjorde detta utan att ha en aning om vem som äger tomten i fråga, som ni kan se av min bild är halva tomten bortskalad.


Man kan ju förstå att sådant, som Öhman så klokt säger, kan "visa sig problematiskt".

Vid dimma

Den 15.12.1883 i tidningen Morgonbladet kunde vi läsa om följande innovation:


Signalering under mist. Lotsstyrelsen har på derom gjord framställning berättigats att vid Gråhara och Hangö fyrbåkar låta under mist och tjocka affyra kanonskott för att vägleda sjöfarande och sålunda underlätta inlöpandet i Helsingfors och Hangö hamnar. Denna nya signalering lärer tillsvidare tillämpas endast på försök. Anstälda rön skola hafva ådagalagt, att äfven de starkaste mistlurars ljud icke förmå tillbörligen genomtränga disig luft.

ChicagoNews på gång

Igen. Vid ett-tiden natten till lördagen var det inbrott i K-hallen i Hangö. Gärningsmännen tog sig in via ett söndrat fönster mot Esplanaden. Bytet bestod i första hand av tobak.

Igen. I Hangö förekom ett fall av grov misshandel i en privatbostad vid Narviksgatan. En 30-årig man utsattes för slag med stålrör eller stolsben av en annan, några år äldre man, som är väl bekant för polisen sedan tidigare. Ambulans kallades till platsen och personalen bistod med första hjälp.

En avkörning från en sandväg nära Forcit och riksväg 25 i Hangö slutade illa på lördagskvällen. Föraren som var en man i tjugoårsåldern, väjde för en hjort och förlorade kontrollen över bilen. Den kvinnliga passageraren skadades och fördes till Tölö sjukhus för vård. Chauffören klarade sig utan skador men togs till Västra Nylands sjukhus för kontroll.