måndag 26 januari 2009

Miljöpris åt Kalevi Keynäs

Kalevi Keynäs, tidigare amanuens på Tvärminne zoologiska station och miljöaktivist, belönas med ett det nya västnyländska miljöpriset.

Det är Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse i samarbete med tidningen Västra Nyland som delar ut priset på 10 000 euro.

I motiveringar sägs att priset går till en person som har gjort ett livsverk för miljöns bästa i regionen.

Keynäs har på ett förtjänstfullt sätt försvarat och fört fram skyddet av naturen i Västra Nyland under flera årtionden. På initiativ av Kalevi Keynäs har en lång rad naturskyddsprojekt förverkligats.

Keynäs har också på ett anmärkningsvärt sett befrämjat insikterna i den västnyländska floran och faunan via otaliga fältkurser av olika slag.

Is i whiskyn?

Hur det gick till före ismaskiners och frysboxars tid kan vi få en liten inblick i från följande, hämtat ur tidningen Hangö den 26 januari 1893:

Isupptagningen å Busträsket har för några dagar sedan bygynt. Emedan man torde ha för afsikt att såwäl i hemmen som å restaurationer anwända den härifrån upptagna isen, kunna wi icke underlåta att fästa resp. konsumenters uppmärksamhet på att densamma förefaller wara absolut oduglig och till och med hälsoskadlig. För wår del anse wi det wara i högste grad obetänksamt att anwända denna is, hwilken uti upplöst tillstånd kan innehålla bakterier af alla möjliga slag, och wilja därför afråda en hwar från att begagna densamma; detta så mycket mer som man fruktar för en uppträdande koleraepedemi under instundande sommar. För öfrigt kan allmänheten, under dessa dagar då isupptagningen som bäst pågår, genom att göra en promenad ner till Busträsket, själf öfwertyga sig om att de här upplagda isstyckena förete ett alt annat än angenämt utseende och kringsprida wid upptagandet en wämjelig lukt.

I sammanhang härmed måste wi beklaga att man wid isupptagningen å träsket icke aktadt nödigt iakttaga wanlig höflighet utan skoningslöst fördärfwat den af Hangö skridskoklubb med dryga kostnader inrättade banan å Busträsket. Enligt hwad wi hört uppgifwas torde genom en missuppfattning wederbörligt tillstånd till banans anläggande icke utwärkats, men humaniteten hade dock fordrat att drätselkammaren, innan den tillät istäkt å detta ställe af träsket, om beslutet underrättat bestyrelsen för skridskoklubben, hwilken då blifwit satt i tillfälle att erbjuda skälig platshyra för att skydda sin bana. Om man också måste medgifwa att drätselkammarens tillwägagående från juridisk synpunkt kan förswaras, så kwarstår dock alltid den anmärkningen att man wid detta, liksom wid många andra tillfällen i det dagliga lifwet, genom en liten portion tillmötesgående kunnat undwika att åsamka sin nästa obehagligheter och dryga utgifter.

Näringslivcentralen

Hangö udds utvecklingsbolag vill köpa Raseborgs och Hangö stads aktier i Raseborgs näringslivscentral. Blir köpet av, innebär det att utvecklingsbolaget och handelskammare tillsammans äger centralen.

– Med upplägget hittills har man varit ganska mycket beroende av offentliga medel för att få det att rulla, kommenterar utvecklingsbolagets vd Marcus Forsström för VN.

Efter det tilltänkta köpet av Hangö stads 90 och Raseborgs 270 aktier, skulle utvecklingsbolaget äga 80 procent och Västra Nylands handelskammare de återstående 20 procenten av näringslivscentralen.

– Man kan få en effektivare marknadsföring, ger Forsström ett exempel på vad man syftar till med åtgärden.

Som motiveringar för transaktionen anförs vidare, att man på så sätt kan förbättra koordineringen och förstärka resurserna för företagsrådgivningen och företagsutvecklingen i regionen. Heheh...

"Företagssektorn får nya möjligheter till delaktighet och medverkan i näringslivsarbetet, möjligheterna att ta tillvara och styra användningen av nationella stödprogram och EU-finansiering ökar, den regionala intressebevakningen optimeras och kostnadseffektiviteten förbättras.", sägs det så fint.

Inte för att jag har någon som helst aning om vad varken utvecklingsbolaget eller näringslivcentralen har för uppgifter, eller mål. Verkar i mina ögon som onödiga projekt, likt den finlandssvenska "tankesmedjan" Magma.

Raseborg och Hangö äger tillsammans 50 procent av utvecklingsbolaget, näringslivet och handelskammaren sitter på återstoden. Också efter ett köp finns kommunerna med i bilden, låt vara mera indirekt än i dag.

Än så länge är det enbart fråga om ett erbjudande om köp. Forsström räknar med att frågan om en försäljning av aktierna måste föras ända upp i fullmäktige i de berörda kommunerna