måndag 26 januari 2009

Näringslivcentralen

Hangö udds utvecklingsbolag vill köpa Raseborgs och Hangö stads aktier i Raseborgs näringslivscentral. Blir köpet av, innebär det att utvecklingsbolaget och handelskammare tillsammans äger centralen.

– Med upplägget hittills har man varit ganska mycket beroende av offentliga medel för att få det att rulla, kommenterar utvecklingsbolagets vd Marcus Forsström för VN.

Efter det tilltänkta köpet av Hangö stads 90 och Raseborgs 270 aktier, skulle utvecklingsbolaget äga 80 procent och Västra Nylands handelskammare de återstående 20 procenten av näringslivscentralen.

– Man kan få en effektivare marknadsföring, ger Forsström ett exempel på vad man syftar till med åtgärden.

Som motiveringar för transaktionen anförs vidare, att man på så sätt kan förbättra koordineringen och förstärka resurserna för företagsrådgivningen och företagsutvecklingen i regionen. Heheh...

"Företagssektorn får nya möjligheter till delaktighet och medverkan i näringslivsarbetet, möjligheterna att ta tillvara och styra användningen av nationella stödprogram och EU-finansiering ökar, den regionala intressebevakningen optimeras och kostnadseffektiviteten förbättras.", sägs det så fint.

Inte för att jag har någon som helst aning om vad varken utvecklingsbolaget eller näringslivcentralen har för uppgifter, eller mål. Verkar i mina ögon som onödiga projekt, likt den finlandssvenska "tankesmedjan" Magma.

Raseborg och Hangö äger tillsammans 50 procent av utvecklingsbolaget, näringslivet och handelskammaren sitter på återstoden. Också efter ett köp finns kommunerna med i bilden, låt vara mera indirekt än i dag.

Än så länge är det enbart fråga om ett erbjudande om köp. Forsström räknar med att frågan om en försäljning av aktierna måste föras ända upp i fullmäktige i de berörda kommunerna

Inga kommentarer: