måndag 29 mars 2010

Stadens bokslut

I kväll redogörs för bokslutet på stadsstyrelsens möte.

Bokslutet visar på ett minus på 5,4 miljoner euro. Trots alla inbesparingar.

Orsakerna till att det går på detta sätt är naturligtvis det ekonomiska läget i stort. Förminskade skatteintäkter och ökade kostnader är ett naturligt resultat av ökande arbetslöshet. Det tror jag de flesta är överens om.

En ond cirkel blir det, då staden och de större företagen känner sig tvingade att spara ännu mera. Dylika inbesparingar leder tyvärr alltför ofta till permitteringar och ökad arbetslöshet, som leder till minskad köpkraft, som leder till ytterligare minskade skatteintäkter, som leder till..

Som jag ser det finns det bara en lösning på detta problem. Gör staden attraktiv för barnfamiljer. Befolkningskurvans negativa trend måste fås att svänga. Att göra staden till en trivsam semesterort för vallfärdande utomsocknesbor är inte ekonomiskt möjligt. Då blir vi alla i längden utan all service.

Stoppa alla vansinniga nyinvesteringar i rondeller och hamnar, se till att vi får hit sådana faciliteter som gör att barnfamiljer flyttar hit, trivs här och gör sina uppköp här. Lägg ner mer energi på att få hit fungerande skolor och utbildningsmöjligheter. Sakta men säkert leder detta automatiskt till ett större utbud av företag och industri. Med arbetsplatser, och skatteintäkter för staden.