måndag 12 december 2011

Beslutanderätt

Det närmar sig igen valtider, presidentvalet står denna gång på agendan, och diverse valmaskiner kör igång i medierna. Jag provade på skoj den som finns på tidningen Västra Nylands nätsidor och blev både förvånad och förskräckt över resultatet den gav mig. Tur att det inte registreras som en röst, det som man slänger ur sig i dessa valmaskiner.

Det där med röstavgivande och rösträtt är ju någonting som vi tar för givet numera, ofta tyvärr till den milda grad att många inte ens använder sig av den.

Som bekant har kvinnan haft rätt att använda sin röst utom hemmet sedan 1906 i vårt land och på det sättet fått möjlighet att påverka var större skåp ska stå.

Men redan den 12 december 1875 kan man i tidningen Hufvudstadsbladet läsa om hur framsynt tänkande man var i den nygrundade staden Hangö:

- Från Hangö skrifves till oss: Wid allmänt sammanträde den 8 dennes med röstberättigade innewånare öfwerenskoms att kommunens beslutanderätt för de närmaste fem åren skall utöfwas wid rådhusstämma. Såsom ett godt järtecken och ett glädjande bewis på intresse må nämnas att till det enhälliga beslutet jämwäl medwärkade twenne af kommunens qwinliga medlemmar.

Jag undrar om vi i Hangö inte rent av var banbrytande inom jämställdhetstänkandet på den tiden. Hur är det i dag?