onsdag 29 januari 2014

HaTaRy

Ja HaTaRy-rapporten, ja. Den kom upp till samtalsämne i går igen, då nämnden för kultur- och medborgarverksamhet hade sitt möte. Tidgare har den spökat under nämndens möten gällande utvecklingsbolaget Hanseas kommunalisering - så i går igen - och nu fick även vårt museum känna av styrkan i denna grupps kollektiva samhällsansvar.

Bildningsnämnden har ju för en tid sedan fått fundera på hur man ska kunna stänga skolor och daghem och tekniska nämnden ska i framtiden få fundera på hur man gör bolag av småbåtshamnarna och vattenverket.

Det har i medierna pratats ganska mycket om denna grupp, bland gemene man kallad Hangon Tapporyhmä, som är ute efter att se var staden kan göra bättre ifrån sig då det gäller inbesparingar. Men få verkar veta vad det egentligen är frågan om.

Egentligen heter arbetsgruppen Hangon Talous Ryhmä - därav förkortningen - och är tillsatt av Stadsstyrelsen i samband med behandlingen av bokslutet för år 2012, en arbetsgrupp "som har som uppgift att ur politisk synvinkel medverka till åtgärder som skulle förbättra ekonomin på olika nivåer och sektorer". Målet var att åstadkomma en möjligast bred politisk vilja och via olika program åstadkomma åtgärder, vilket kan vara nog så svårt.

Den rapport det talas om, den var visst färdigställd i september 2013, är inte lätt att få se överhuvudtaget, inte heller har jag hittat den på svenska någonstans. Man får ju verkligen hoppas att den utkommer på svenska, då det tydlien är meningen att de olika nämnderna ska ta ställning till förslagen.

I arbetsgruppen som funderat ut de fiffiga inbesparingsförslag man gör i rapporten satt stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander, stadsstyrelsens viceordf. Sten Öhman samt stadsstyrelsemedlemmarna Birgitta Gran, Anja Roos och Eero Koli.

Innovativitet så det förslår, vilket man även efterlyser i sin rapport.

Hur som helst tar jag inte den här rapporten så allvarligt, den är dåligt gjord och kan närmast liknas vid en samling hoprafsade lösa tankar. Och framför allt; Det är INTE frågan om några fattade beslut, allt är så att säga på lösa boliner.

Vi har fortfarande ett någorlunda bra fungerande demokratiskt system som fattar våra beslut,  inte en liten hemlig syjunta med några hysh-hysh melemmar som gör besluten för oss.

Åtminstone officiellt.