torsdag 5 februari 2009

Runebergsdagen


Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg.

Johan Ludvig Runeberg, föddes 5 februari 1804 i Jakobstad och dog 6 maj 1877 i Borgå. Han var en finlandssvensk författare och poet och är upphöjd till Finlands nationalskald. Mest känd är han kanske för "Fänrik Ståls sägner", texten till "Vårt Land" och sin hustrus bakelser.

Tidigare i vår historia firades runebergsdagen, även i Hangö, med skådespel, högtidliga fester o.dyl. spekatkel. Så icke längre, åtminstone i vår stad.


Klippet till vänster kommer ur tidningen Hangö 5 februari 1891.

Spontana reaktioner på flyktingcentralen

I går briserade bomben; ett flyktingcenter för 150 asylsökande flyktingar planeras till Hangö. I försvarsmaktens gamla byggnad på Högbersgatan. Här kommer några samlade kommentarer gällande frågan:

I går i Radio Vegas eftermiddagsnyheter fanns Babsu Wikberg (sfp) och Johannes Runeberg (vf) intervjuade, och här ett sammandrag av deras första reaktioner:

- Jag måste säga att jag blev fullständigt tagen på säng då jag i morse hörde om det i radion, säger hon. Vidare säger hon att hon inte riktigt kan säga vad hon tycker.
- Jag har ingen erfarenhet av en sådan här verksamhet.

Runeberg anser att det inte är en så god idé, eftersom det inte finns tillräckligt med sysselsättning för flyktingarna i en så pass liten stad som Hangö.
- Mycket dikteras ju av det att här nu finns ett passligt hus för dem, säger han.

* * * * *

Men vad tycker den världsberömde "mannen på gatan"? Här några spontana, alla anonyma, svar jag fick i min snabbgallup i går kväll (svordomar bortredigerade):

- Va? Nej va ***?!? Just snyggt!
- De va ju bra, maumau ha stått tomt så länge ren.
- Å havsutsikt får dom oxå!
- Blir de någå arbetsplatser för oss där?
- Har dom fullt redan, vitsippona?

Sammantaget kan man väl säga, att reaktionerna var mer förvånade än rent rasistiska. Och när det gäller det vetenskapliga med en snabbgallup... Lämna det åt vetenskapsmännen.