onsdag 3 december 2008

Tolagen i Hangö

Tisdagen den 03.12.1878 läser vi i Åbo Underrättelser no 329 följande informativa artikel:

- Tolagen i Hangö. Såsom bekant har hittils någon tolagsavgift i Hangö stad för införtullade varor icke uppburits. - I anledning af styrelsens till wederbörande stadsfullmäktige och rådhusstämmor i städerne aflåtna uppmaning att inkomma med förslag till det procenttal af tullsatsen, hwartill tolagen anses böra i resp. städer uppbäras till utgången af 1882, har rådhusstämman i Hangö, på grund af att någon tolagsafgift nu icke komme i fråga, enär kommunen af staten uppbär ett tolagsafgiften motswarande anslag, samt emedan det nu wore omöjligt att bestämma beloppet af nämnda afgift, innan handeln derstädes hunnit stadga sig, hos kejs. senaten annhållit att framdeles få inlemna förslag i saken. Tulluppbörden i Hangö har från 90.000 mk år 1875 stigit till öfwer 170.000 mk år 1877.

Eino Grön i Hangö kyrka

Hangö kulturförvaltning erbjuder julstämning i Hangö kyrka söndagen den 7 december kl. 19.00 då Eino Grön, som firar sitt femtionde konstnärsår, uppträder. Han ackompanjeras av en orkester.

Kvällens program består av traditionella kulsånger, men dessutom nya ackompanjemang som blivit populära, bland annat Tule joulu kultainen, Sydämeeni joulun teen och Oi, juhlayö.

Biljetter finns att få på Hangö bibliotek och från Församlingens kansli.


Nytt reningsverk

Fram till den sista november hade industrierna i Hangö tid att svara på en förfrågan om intresse för att ansluta sig till ett gemensamt vattenreningsverk med Hangö stad.

Visko Teepak, Forcit Ab och Rohm and Haas är intresserade av att ansluta sig till det gemensamma reningsverk som planeras på Hangö udd.

Vatten- och avloppsverkets chef Kimmo Paakkonen är nöjd med att tre av fabriksföretagen är villiga att investera i projektet.
- De övriga måste jag räkna bort i det här skedet, men tid att ändra sig finns till och med början av sommaren, sedan måste vi veta exakt vem som kommer med och vem som stannar utanför. Han räknar med, att om allt går som det bör, kan lamporna släckas i Lappvik-anläggningen under slutet av 2009.

Om allting går som planerat betyder det att reningsverket i Lappvik kan stängas inom två år. Vattenreningen i kommunen kan då koncentreras till det nya reningsverket, som kommer att uppföras där det nuvarande reningsverket står, vid Stormossens avstjälpningsplats.

Peter Boldt är ordförande för Krogars vattenskyddsförening, han är glad över att ändå några industrier ansluter sig. Det här skulle innebära att det blir kork i rören för industrins utsläpp, vilket skulle leda till att vattenkvaliten blir bättre, säger han.

Paakkonen är mycket nöjd över att projektet äntligen kommit så här långt.
- När jag började här 1998 var det redan tal om det här. Min företrädare sade att planeringen av det nya reningsverket börjat redan på 1970-talet.

Totalsumman för projektet kommer att uppgå till mellan 6 och 8 miljoner euro, men någon exakt finansieringsplan finns inte ännu. Ärendet skall ännu beredas inom kommunen.