fredag 13 juli 2012

Kanonerna på Russarö

Försvarsutbildningsföreningen, allmänt kallad MPK (maanpuolustuskoulutus), har under hösten i fjol och nu under våren med hjälp av ett gäng frivilliga iståndsatt de gamla kanonerna på Russarö. Nu blir de restaurerade till originalskick, vilket kan tyckas vara på tiden.

Kanonerna, i tiderna gjorda av Betlehem Steel Corporation, har en intressant historia - många gånger berättad av folk med mer kunskap än jag besitter - och är väl värda en hedervärd och ompysslad pensionering.

Tanken är, menar dessa frivilliga arbetare, att framtida besökare av Russarö inte enbart ska se de väldiga kanonrören. Man ska även kunna gå in i manöverutrymmet och se på hur det hela sköttes. En bra idé, turister gillar sådant.

Jari Nurmi, en av de frivilliga som stått för insatsen, ber hälsa att det alltid behövs mera människor som ställer upp på den här sortens arbete. Jag håller fullständigt med honom, all sådan här verksamhet behöver frivilliga som ställer upp.

Bilderna tillhör Jari Nurmi, som man kan kontakta om man är intresserad av att delta i projektet. Kontaktuppgifter fås via e-post till Hangöskvaller.