torsdag 25 mars 2010

Beviljat understöd

Jag läser på bildningsnämndens föredragningslista följande glädjande budskap:

"Undervisningsministeriet har till Hangö stad med stöd av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamheten beviljat 52.000 € för att förminska undervisningsgrupperna."

I praktiken, på svenska och enligt enkel logik, betyder detta att bildningsnämnden bör använda 26.000 € - den andra hälften går till den finskspråkiga sektorn - för att anställa mera personal. Något annat sätt att minska undervisningsgrupperna finns inte.

Jag har en liten misstanke om att bildningsnämnden och vår bildningschef Terhi Mantere inte har tänkt sig en sådan lösning. Troligtvis anses det vara en så försvinnande liten summa att den delas ut till alla. Till nytta för ingen.

Få se hur det går.

Nejmen oj, stuvarna strejkar igen!

Stuveriarbetarna är trötta. De arbetade nästan en vecka, några av dem i hela två dagar. Nu anser de sig vara orättvist behandlade.

Min förvåning blev inte så stor, då jag läser nyheterna denna morgon. För med de kommentarer huvudförtroendeman Dennis Finnberg m.fl. fällde efter strejkens upphörande senaste vecka var ju det här väntat.

I stort sett alla landets hamnar står i dag, igen, på grund av att stuvarna är förbannade för att några människor vill arbeta.

Denna gång är arbetsstoppet, utmarscheringen, protestaktionen eller vad fan de nu vill kalla det, entydigt och klart olaglig. Om ingen av arbetarena på Stevedoring visar sig på sin arbetsplats, för att sedan avlägsna sig, är det svårt att kalla det en utmarsch.

Sparken åt dem alla.