lördag 6 februari 2010

I fredens tjänst

Det är inte alla företag som det går dåligt för. Oy Forcit Ab söker undantagslov för att uppföra en ny produktionsbyggnad som är tänkt att inhysa en patroneringsmaskin.

Det finns ingen färdig detaljplan eller generalplan för området, i landskapsplanen är området sedan tidigare försett med beteckningen industriområde. Det är ju bra, eftersom Forcit stått där det står i hundra år.

Utrymmet, på 250 kvadratmeter, för den tänkta patroneringsmaskinen söks med den fina motiveringen: "Det ansökta byggandet främjar utnyttjandet av den framtida markanvändningen."

Orsaken till att det behövs ett undantagslov är att enheten kommer på ett område som räknas till strandområde.

04.12.1893 Hufvudstadsbladet no 328:

Dynamitfabriken i Hangö. Den nu mera färdigblifna dynamitfabriken i Hangö besiktigades i lördags på förmiddagen af intendenten P. Solitander, kronofogden Th. Ljungberg samt ingeniörerne F. von Christierson och T. Gestrin. Inrättningen godkändes i sin helhet och ansåg nämden de vidtagna försiktighetsåtgärderna vara till alla delar tillfredsställande.

På grund häraf, och då de för dynamitens frambringande nödiga syrorna redan finnas på platsen, torde fabriken med det första vidtaga med sin värksamhet.