måndag 25 oktober 2010

Arméns sprängningar

Armén har, som många i Hangö bosatta personer säkert lagt märke till, under de senaste dagarna sysselsatt sig med sprängningar utanför Hamnholmen.

Bengt Wikström har från stranden följt med dessa sprängningar och rapporterar med följande material:

24/10 - Har följt med arméns dykare som spränger utanför Hangö. Nu var man utanför Hamnholmen så jag tänkte att det kanske går att föreviga. Det enda som det blev var en liten upphöjning på havsytan och måsar som plockar strömming, resultatet av en timme i duggregn. Däremot registreras nog smällarna på seismologiska institutets sidor, det lönar sig att besöka de finska sidorna där det finns mera information att tillgå.

25/10 - I dag var det bättre väder så man kunde ta bilder med långt teleobjektiv, man måste ändå ta i beaktande att det till objektet är ca. 500-600 meter utanför Hamnholmen.

Åtminstone de som bor i den västra delen av Hangö har känt explosionsskakningar i några dagar, det beror på att armen håller på och röjer undan explosivt krikstida material med metoden trotyl i sidan och tryck på knappen.

Jag pratade med en löjtnant som är med i gruppen och berättade att jag som beväring var med då man sprängde en 200 kg mina vid Gråhara, dock på 1000 meters avstånd och att det såg mäktigt ut. Han berättade att man här inte ser så mycket på ytan för där man sprängde i dag var djupet 69 meter och sprängsatserna är ca 30 kg.

Biblioteket moderniseras


Bibliotekssystemet på vårt stadsbibliotek uppdateras till det nya Axiell Aurora nätverksbibliotekssystemet i slutet av 2011. Dessutom uppdateras WebOpac-nätbiblioteket till den nya Axiell Arena-versionen under nuvarande år.

Axiell Arena är en helt ny lösning som innebär en betydande utökning av bibliotekets digitala tjänster, inbjuder till delaktighet, interaktion och inspiration med recensioner, betyg, taggar och mycket mer. Dygnet runt, dessutom, berättas det på Axiells informationssidor.

Det låter väl bra. Om jag tolkar bibliotekets budgetförslag rätt kostar det här någonstans kring 30,000 euro, varav undervisnings- och kulturministeriet står för 21,000 euro.