onsdag 13 november 2013

Gårdagens stadsfullmäktigemöte

Gårdagens fullmäktigemöte var en ganska lång tillställning. I många frågor skule det röstas. Och många gånger. Finansministeriets utvärderingsgrupps rapport och åtgärdsprogramet väckte mycken diskussion. Men det var väntat, det är en allvarlig och svår situation vi har, rent ekonomiskt.

Statsmaktens krav på en utredning gällande kommunsammanslagningar väckte likaså debatt. Anja Roos öppnade spelet genom att föreslå en utredning över sammanslagning med Raseborg, Ingå, Lojo och Sjundeå. Eero Koli svarade med ett motförslag som, vilket väckte ett allmänt gillande mummel, avsåg att vi inte alls gör någon utredning. I röstningen mellan de här två alternativen vann Roos förlag knappt, med 16 mot 15 (4 blanka röster). Intressant att så pass många var beredda att ta en risk att bryta mot lagen för att bevara får frihet, det är nästan så jag blir riktigt varm runt hjärtat.

I omröstningen mellan stadsstyrelsens förslag, att vi skulle utreda en fusion med enbart Raseborg och Ingå, vann igen Roos med rösterna 17 mot 15 (3 personer röstade blankt).

I de flesta fall framhöll talaren hur mycket han/hon ansåg att vi borde få förbli självständiga. Många poängterade hur värdelöst det för oss vore med en sammanslagning med kriskommunen Raseborg.

Fastighetsskattens förhöjning krävde omröstning, även där fanns tre förslag. Koli ville inte höja några skatter, Putte Lindström ville inte höja procenten för stadigvarande boende medan stadsstyrelsen föreslog en förhöjning över hela linjen. Stadsstyrelsens förslag vann.

I den frågan håller jag med Lindström, således sällar jag mig till den grupp som Sahlstedt kallade oansvariga populister.

Inkomstskattens förhöjning med ½ procent var det enbart Koli och någon Sf:are som motsatte sig.