fredag 6 augusti 2010

Mera flygfän

YLE.fi berättar på sina finskspråkiga sidor om ett nytt, för våra förhållanden, flygfä. De ovanligt varma luftströmmarna har hämtat nya arter till vårt land, berättas det. Bland annat har man nu funnit en ny Ängstrollslända av arten Sympetrum Pedemontanum i Hangö, vet man. Vad arten heter på svenska har jag ingen aning om, för den lär aldrig ha påträffats i Sverige eller Finland tidigare.

De lyckliga upptäckarna heter, enligt sajten Janne Heimonen.net, Petri Ahlroth och Anders Ahlbrecht. I Tvärminne.

Det vore intressant att få ett svenskspråkigt namn på denna slända. Som vi får hoppas inte kommer att förorsaka flere områden med totala förbud. För den hör ju klart och tydligt inte hemma här utan i betydligt sydligare trakter.

För de insektbitna finns det mera information, på finska där med givetvis, på www.ymparisto.fi

Ironi i luften

Jaha. Så gick det då som jag anade att det skulle gå; Fallskärmshopparna i Täktom är TVUNGNA att återuppta sin verksamhet för att få möjlighet att i framtiden fortsätta sin verksamhet.

Det möte som i går hölls mellan representanter för staden, NTM-centralen och Suomen Laskuvarjoherho kunde helt klart konstatera att den bullermätning som en privatperson gjort inte kan räknas som mera värd än den omfattande bullerutredning som pågår enligt ett beslut från högsta förvaltningsdomstolen i Vasa.

Det besynnerliga här är att hopparna avbröt sin verksamhet mitt i säsongen, under pågående utredning. Kanske den genomsnittliga bullernivån fås ned till acceptabel nivå på detta sätt?

Barnens kultursöndag

Jag har redan en längre tid varit imponerad över hur biblioteket lyckas ordna det ena evenemanget efter det andra med sina begränsade resurser.

Nu i söndag står barnen i tur att få sin dos av kultur. Dockverkstad där de unga kan göra en egen docka, dockteatern Haihara med sin uppsättning av Prinsessan Törnrosa samt träff med de populära barnboksförfattarna Sinikka och Tiina Nopola står på programmet. Avgiftsfritt.

Mer om tider och själva evenemanget kan man läsa om på stadens hemsidor HÄR.