lördag 20 mars 2010

Extra stöd åt fattiga städer

Som jag i förbigående nämnde tidigare i veckan, besökte stadens ledning arbets- och näringsminister Mauri Pekkarinen.

Avsikten var att, likt så många andra städer som det inte går så bra för, kunna få ett extra bidrag från staten för att rädda oss från den akuta ekonomiska kris vi nu oförskyllt råkat i.

Deputationen från Hangö bestod denna gång av stadsfullmäktiges ordförande Sture Söderholm, stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander, stadsdirektör Jouko Mäkinen, hamndirektör Paavo O. Lyytikäinen samt som representant för industriföreningen Eero Hettula.

Ministern menade - antagligen med många vänliga ord - att det inte går så dåligt för Hangö att några extra åtgärder, ekonomiskt, behöver vidtas. Det är intressant att fundera på hur åt helvete det bör gå för att det ska lossna fyrk från statskassan.

Och värre lär det bli. Staten vill att kommunerna ska stå för större och större andelar av det lagstadgade utbudet på olika slags service, samtidigt som man skär ner på den rent ekonomiska delen som staten står för. Man frågar sig varför man betalar skatt till staten, då staden är i större behov av pengarna.

Ja, ja. Herrarna fick i stort sett kalla handen. Man får hoppas att den lillstore minister Pekkarinen ens bjöd på kaffe. Stämmer det föresten att han använder peruk?